x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimente scumpite cu 30%, efectul unei legi eco ratate

Alimente scumpite cu 30%, efectul unei legi eco ratate

de Andreea Stroe    |    26 Ian 2016   •   08:31
Alimente scumpite cu 30%, efectul unei legi eco ratate
Sursa foto: Adrian Manolache

În scandalul reciclării ambalajelor, izbucnit după ce agenţii economici din industria alimentară s-au trezit cu penalități de aproape 50 milioane de euro, producătorii din sector ar putea da în judecată Ministerul Mediului, cel care ar fi trebuit să reglementeze întreg lanțul de reciclare.

De ieri, producătorii din România trebuie să depună, la Agenția Fondului de Mediu, evidența cantităților de ambalaje reciclate pe 2015. Cum firmele de reciclare sunt acuzate de fraudă și sunt în atenția Parchetului General, s-a creat o întreagă harababură.

Declarațiile fiscale nu pot fi depuse, drept urmare producătorii, presați de penalități, nu știu cum să procedeze chiar dacă şi-au îndeplinit obligaţiile. Sorin Minea, președinte Romalimenta, spune că presiunea care se pune acum pe industria alimentară se va resimţi puternic în preţuri, iar unii agenţi economici ar putea fi băgaţi în faliment.

„Vinerea trecută a mai venit o factură pentru alte 55 mii tone de ambalaj nereciclat, ceea ce înseamnă alte 20 de milioane de euro de plată . Cade tot pe noi. E o întreagă nebunie! Nici nu mai contează creșterile de 30% sau cât o fi, stingem lumina și închidem. Este halucinant!” Producătorii sunt revoltați că discuțiile de la minister nu au dus la nicio concluzie.

Întâi controale, apoi soluții

Ministerul Mediului merge pe trei variante pentru rezolvarea acestei probleme: amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale sau diminuarea penalității de 2 lei pe kg la 1 leu. Cu toate acestea, Ovidiu Gheorghe, președintele Patronatului Viei și Vinului, susţine că nu va negocia nicio penalitate.

„Noi ne dorim o prerogare a legii, pe o perioadă anume, ca în acest timp să se opereze o schimbare a ei. În definitiv să răspundă cei care nu au făcut controale 10 ani și s-au trezit abia acum. Este neglijență în serviciu.” Surse din Ministerul Mediului ne-au spus că după declarațiile fiscale depuse de producători vor începe noi controale și abia apoi se va decide pe care dintre cele trei variante se va merge.

Suprataxa pentru reciclarea ambalajelor este mult mai mare la noi comparativ cu Bulgaria unde este de 0,3 lei/kg, iar nivelul ei prea mare va genera scumpirea alimentelor şi falimente în lanţ.
 

×