x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alro: Hidroelectrica ar trebui să ridice forţa majoră, producătorii termo speculează seceta

Alro: Hidroelectrica ar trebui să ridice forţa majoră, producătorii termo speculează seceta

de Daniel Ionaşcu    |    19 Ian 2012   •   12:44
Alro: Hidroelectrica ar trebui să ridice forţa majoră, producătorii termo speculează seceta

Producatorul de aluminiu Alro, cel mai mare consumator de energie electrica din tara, cere ca Hidroelectrica sa ridice forta majora si sa reia livrarile de energie la capacitate normala iar producatorii termo din tara ar trebui sa nu mai speculeze situatia, in caz contrar amenintand ca va reduce temporar activitatea daca nu primeste energie la "costuri viabile'.

"Au fost ploi, ninsori abundente in Austria, debitul Dunarii este acum la nivel normal. Pe raurile interioare situatia nu si-a revenit inca, dar ne asteptam ca situatia asta se se termine curand. Pana la sfarsitul iernii ar trebui ridicata forta majora. Nu e normal ca producatorii sa speculeze pe PZU (piata pentru ziua urmatoare -nr) sI pe piata de echilibrare, de unde primim facturile cu o intarziere de 60 de zile. Ar trebui sa iasa cu contracte pe termen lung', a declarat azi, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Dobra, directorul general al companiei.

Debitul Dunarii e normal
Oficialul a mai precizat ca Alro lucreaza la 75% capacitate din 2008, iar acum are contractata 60-70% din energia necesara la preturi predictibile, restul fiind achizitionat la costuri foarte mari.

Alro are un contract pana in 2018 pentru preluarea de energie de la Hidroelectrica la un pret in functie de cotatiile aluminiului de pe bursa de la Londra, insa producatorul de stat livreaza acum in medie 50% din cantitate, din cauza secetei puternice inregistrata in a doua parte a acestui an. De asemenea, Alro mai are un contract de 50 MW de la Complexul Energetic Rovinari, valabil pana la 31 iulie 2012. Acest contract a fost realizat inainte de aparitia secetei, cand compania planuia extinderea productiei pana la 100% capacitate.

A scos profit de 78 de milioane de dolari, in ciuda secetei
"Avem nevoie de 350 MWh in banda, la nivel anual consumam 4 TWh de energie. In loc sa ofere contracte pe termen lung, producatorii au preferat sa vanda pe PZU, unde un MWh ajunsese si la 300 de lei, iar pe piata de echilibrare - care e una penalizatoare - s-a ajuns chiar la 400 lei/MWh. Ulterior Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a luat o decizie ca pretul de pe PZU sa nu poata depasi 400 de lei", a mai spus Dobra.

Compania mentioneaza ca la aceste preturi ale energiei, cuplate cu scaderea cotatiilor la aluminiu de la 2.450 dolari pe tona la 1.980 dolari, nu va putea opera in continuare. Cu toate acestea, compania estimeaza ca va termina 2011 cu un profit de 78 de milioane de dolari, in principal datorita rezultatelor din primele noua luni.

Intrebat daca asta s-ar putea considera un santaj la adresa Hidroelectrica, oficialii Alro au negat.

"Vrem un tratament cum sunt tratati competitorii nostri din UE", a mai spus Dobra.

"Nu va fi o seceta de un an, sau doi ani, sau zece ani, ca in Sahara", a mai punctat managerul. Hidroelectrica estimeaza pentru acest an o productie de 15 TWh, aproape tot cat a produs anul trecut, cand a cerut declansarea clauzei de forta majora.

Reforma OPCOM
Compania cere si reformarea OPCOM, bursa pe care se tranzactioneaza energie si certificate verzi. "Toata energia care se tranzactioneaza acum pe OPCOM adusa la tranzactionare de producatori, nu acopera nici energia pe care o consumam noi intr-un an. Trebuie sa existe un mecanism ca la Bursa de Valori, unde cererea sa se intalneasca cu oferta in stabilirea pretului. In plus, momentan nu se pot face tranzactii decat pe un an, ar trebui mai multe tipuri de contract - pe o luna, trei luni, sase luni, 18 luni, etc. De asemenea, asa cum sunt clasificati si producatorii, ar trebui clasificati si consumatorii in functie de cantitate si modul de consum, adica in banda sau nu", a precizat si Marian Nastase, vicepresedinte al Alro.

"Compania a fost obligata sa cumpere cantitati semnificative de energie electrica de pe Piata Zilei Urmatoare si de pe Piata de Echilibrare. Aceste piete nu au fost create in scopul contractarii de energie electrica, ci pentru a ajusta deviatiile de la consumul zilnic estimat. Contractele incheiate aici sunt pe termen scurt, nepredictibile, la costuri mari. In plus, nu tin cont de profilul de consumator in banda al Alro si de beneficiile pe care le ofera un astfel de consumator pentru reteaua de alimentare cu electricitate", se arata in comunicatul trimis pe bursa.

Compania mentioneaza ca toata energia cumparata, atat prin contracte directe, cat si prin intermediul OPCOM, a fost utilizata exclusiv in procesul de productie la Alro, Vimetco Extrusion si Alum si a fost revanduta.

Grupul Alro are in Romania 4.000 de angajati. Anul trecut a avut vanzari totale de circa 750 de milioane de dolari, din care exporturile au acontat 525 milioane de dolari. In perioada 2002-2011, compania a dat la bugetul statului o suma de 450 milioane de dolari, fara a include si bugetele locale.

Independenta energetica
Pentru a-si asigura independenta din punct de vedere energetic in Romania, Vimetco vrea sa construiasca o termocentrala in cogenerare pe platforma producatorului de alumina Alum Tulcea, cu o capacitate de 250 MW.

Vimetco a primit la finalul anului trecut oferte de la sapte companii sau consortii interesate sa construiasca central: Siemens, grupul elen Metka, companiile chinezesti China Huadian, China National Electric Engineering, Minmetals Engineering, Synohidro Corporation si consortiul japonezo-coreean format din Itochu si Hyundai.

Pentru finantare, grupul negociaza cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si unele banci comerciale.
Grupul Vimetco este detinut de oligarhul rus Vitali Matsitskiy.

×
Subiecte în articol: energie hidroelectrica alro baieti destepti