ANAF aplică diferit legea privind contractele de închiriere, unele administraţii fiscale din ţară refuzând înregistrarea acestora dacă nu sunt însoţite şi de certificatul energetic. În aceste condiţii, veniturile obţinute nu mai sunt impozitate, iar statul pierde bani. Asta în contextul în care ANAF a lansat, în luna octombrie, o campanie de informare privind declararea veniturilor din chirii.
Sucursalele din ţară ale agenţiei interpretează în prezent diferit o lege din 2015 care obligă depunerea unui certificat energetic la încheierea contractului de închiriere. Unele administraţii fiscale iau în considerare această obligaţie şi refuză înregistrarea contractului de închiriere în absenţa certificatului energetic, adică fiscalizarea veniturilor şi banii care ar veni la bugetul statului, în timp ce alte agenţii merg pe prevalenţa legii fiscal şi ignoră legea din 2015. Într-un document guvernamental prezentat de profit.ro, se arată că interpretarea coroborată a Codului fiscal și a Legii 372/2015 ar conduce la concluzia că înregistrarea si implicit fiscalizarea contractelor de închiriere nu se poate face fără depunerea certificatului energetic și afectează negativ încasările ANAF.
Teoretic, Codul fiscal prevalează
Astfel, înregistrarea la organele fiscale a contractului de închiriere reprezintă înregistrarea unui act juridic declarativ de drepturi, iar organul fiscal trebuie să se raporteze la Codul fiscal, potrivit căruia contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală, au obligația să depună o declarație privind venitul estimat/norma de venit, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți odată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părți. În plus, este luat în considerare articolul privind prevalența conținutului economic al situațiilor relevante din punct de vedere fiscal din Codul de procedură fiscal.
Agenţiile decid singure ce lege aplică
Acesta arată că veniturile, alte beneficii și elemente patrimoniale sunt supuse legislației fiscale indiferent dacă sunt obținute din acte sau fapte ce îndeplinesc sau nu cerințele altor dispoziții legale.
În paralel, însă, există Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, conform căreia, la data înregistrării contractului de închiriere, proprietarul are obligația de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat energetic.
În aceste condiţii, documentul precizează că administraţiile fiscal pot avea două abordări: înregistrează contractul de închiriere considerând că acesta nu poate fi condiționat de depunerea certificatului de performanță energetică, întrucât legea nu prevede nicio sanctiune; resping înregistrarea contractului de închiriere, întrucât nu este depus și certificatul energetic, ceea ce înseamnă că veniturile din chirii nu vor mai fi impozitate, iar statul pierde bani.
Peste 305.000 de contracte de închiriere au fost declarate la ANAF în toată țara, Suma colectată din impozite s-a ridicat la 188,2 milioane lei, în prima jumătate a acestui an.