Angajatii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier – IPCUP Ploiesti nu si-au mai luat salariile integral de 10 luni, din luna august anul trecut, restantele salariale contabilizand 1,6 milioane de lei.
Societatea este prinsa intre ciocan si nicovala: nu are nici cum sa traiasca pentru ca are conturile blocate si este executata silit de Fisc si nici in insolventa nu poate intra pentru ca legislatia este neclara.
Satui de situatia incerta, sindicalistii au venit ieri cu jalba in protap la Ministerul Economiei si la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), unde au avut intalniri cu reprezentantii celor doua institutii.
Vicepresedintele ANAF, Mihai Gogancea Vatasoiu, a declarat ca, dupa parerea sa, datoriile istorice si penalitatile, precum si penalitatile de intarziere, in valoare totala de 6 milioane de lei, plus restantele salariale de 1,6 milioane de lei sunt cauzate si de 'managementul defectuos'.
Solutia este suspendarea executarii silite pe o perioada de sase luni, la pachet cu acordarea de contracte de la Ministerul Economiei, a spus el, citat de Agerpres.
'Masura ar reprezenta o gura de oxigen. Legislatia este insa lacunara. Institutul nu poate nici sa intre in insolventa. Dansii sunt condamnati in momentul de fata pentru ca nu pot nici sa moara, nici sa traiasca mai bine', a afirmat vicepresedintele ANAF.
Institutul a fost fondat in 1954 ca raspuns la necesitatea dezvoltarii unei industrii constructoare de utilaje petroliere, pe masura ce Romania si-a dezvoltat tot mai mult extractia de titei. Acum are 120 de salariati care vin la munca fara a fi platiti, cu toate ca exista contracte.