Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis scumpirea cu 5% a gazelor naturale consumate de companii din 1 ianuarie 2012, dupa ce in vara acestui an acestea au mai fost majorate cu 10% lar de la 1 octombrie s-a mai operat o scumpire de 8%.
"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat mentinerea preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei si cresterea in medie cu circa 5% a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2012", potrivit ANRE.
Scumpirea este motivata de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum si de un consum estimat in urcare in perioada ianuarie-martie 2012, fata de octombrie-decembrie.
Companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de un cos, compus din gaze din productia interna, gaze importate si gaze din depozitele de inmagazinare. Gazele produse in Romania sunt de circa doua ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.
Cosul pentru companii este compus in proportie de 67% din gaze produse in Romania si 33% din gaze de import, in timp ce cosul destnat populatiei are 91,5% gaze din productia interna, iar diferenta din import.
Romania a importat in primele zece luni ale acestui an, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,348 milioane tone echivalent petrol, cu 46,1% (741.300 tep) mai mare fata de cea din perioada similara a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.