x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRMAP controlează licitaţiile cu probleme depistate de CE

ANRMAP controlează licitaţiile cu probleme depistate de CE

de Elena Stan    |    23 Iun 2011   •   13:04

O echipa de audit a Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) a inceput, azi, verificari la Consiliul Judetean Buzau privind modul de organizare a licitatiilor pentru "Drumul Vinului", mentionat in raportul CE, alaturi de proiecte din alte trei judete.
Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, echipa de control a sosit in cursul zilei de joi, verificarile vizeaza actele in baza carora s-au organizat licitatiile pentru lucrarile la "Drumul Vinului", proiect mentionat intr-un raport preliminar al Comisiei Europene.
Mocanu a spus ca echipa de audit a cerut toate documentele referitoare la licitatiile organizate de Consiliul Judetean pentru derularea proiectului denumit "Drumul Vinului", proiect care a avut o finantare de aproape o suta de milioane de lei.
Conform sursei citate, problema pentru care proiectul de la Buzau a fost mentionat in raportul Comisiei Europene se refera la o licitatie pentru desemnarea unei firme care a asigurat auditul proiectului. Serviciile de audit au costat 70.000 de lei, iar firma care a castigat contractul a venit cu o oferta de pret mai mare decat o alta participanta. Pornind de la aspectele semnalate, Comisia Europeana ar fi propus si retragerea unei sume in cazul in care se confirma ca la licitatia respectiva nu s-au respectat procedurile.
"Am primit informatia de la Ministerul Dezvoltarii ca s-a tradus raportul de la Comunitatea Europeana si ca Buzaul ar fi nominalizat cu o greseala minora privind licitatia la adjudecarea auditului de proiect. Noi am acordat aceasta licitatie unei firme care nu a avut pretul cel mai mic. Noi am motivat, atunci, ca acea firma avea hibe in oferta, firma a contestat, noi am castigat, firma a inteles si s-a retras. In baza acestei probleme pe care au retinut-o auditorii comunitatii europene ar propune Ministerului Dezvoltarii sa retraga suma de 28 de milioane de lei vechi, o chestiune minora, dar noi nu o lasam asa, noi spunem ca avem dreptate, nu dorim ca acesti bani sa se retraga", a declarat presedintele CJ Buzau.

Vezi de ce a intrerupt CE platile pentru infrastructura
Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) -Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport-, din cauza deficientelor constatate, si a cerut autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2.
Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.
"In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat al MDRT.
Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea masurilor cerute.
Banii pentru platile din Axa 2 a POR "nu sunt pierduti in acest moment", fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane "raspunsurile soclicitate", potrivit Mediafax.

"Comisia Europeana a acordat Romaniei un termen de doua luni pentru a oferi informatii despre aceste fonduri si despre managementul acestor fonduri, iar la sfarsitul acestei perioade, in functie de concluziile trase pe baza raspunsurilor oferite de partea romana, Comisia va decide ceea ce se va intampla in continuare. Acest lucru inseamna ca banii nu sunt pierduti in acest moment. Este vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia primeste raspunsurile soclicitate", a declarat Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE.
Van Lierop a tinut sa sublinieze ca in acest moment nu se poate spune ca Romania a pierdut banii respectivi, insistand asupra faptului ca o decizie finala va fi luata in termen de doua luni.

×