În România sunt peste 800.000 de gospodării, dar unele dintre ele sunt sursa unor produse contaminate cu antibiotice. Micii fermieri, și la ora aceasta, decid după capul lor, de multe ori, ce tratamente să le administrează animalelor bolnave. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pregătește o lege pentru stoparea fenomenului care pune în pericol sănătatea consumatorilor.
La ora actuală o parte dintre produsele din carne și lapte care provin din micile ferme sunt pline de medicamente. De altfel, se vorbește de ani de zile despre faptul că mâncăm friptură cu antibiotice, mici cu doze de medicamente, lapte cu hormoni etc. Dar mai departe de a constata problema, nimeni nu a mișcat un deget. Faptul că în ferme se folosesc antibiotice pentru combaterea anumitor boli este de multă vreme o necesitate și un lucru asumat. Doar că de multe ori producătorii pun pe piață produse “garnisite” din plin cu diverse substanţe.
ANSVA schimbă regulile
Noua conducere a ANSVA vrea să modifice legea și să definească strict responsabilităţiile în acest domeniu. Președintele ANSVSA, Radu Roatiș Chețan, spune că proiectul de modificare, aflat în lucru, prevede că cel care răspunde direct de administrarea oricăror substanțe cu remanență în organismul animalelor va fi doar medicul veterinar, nu micul fermier. "Ne uităm la o mică gospodărie. Prin faptul că azi, intrând într-o farmacie veterinară, fermierul poate să-și cumpere ori un parazitar, ori un antibiotic injectabil, el poate aplica tratamentul fără să anunțe medicul veterinar sau anunță medicul veterinar și acesta nu se prezintă din varii motive”, spune şeful ANSVA.
Medicul veterinar preia controlul
De cele mai multe ori fermierii nu-şi dau dau seama că unele medicamente comportă o periodă de remanență. Modificarea actualei legi porneşte de la un conceptul că fermierul validează medicul, ca în medicina de familie, şi nu invers. “Crescătorul va alege cu cine lucrează. Legea prevede sancțiuni treptate și pentru fermierii care nu respectă instrucțiunile medicului veterinar. Acesta este dator să explice fermierului ce tratament aplică și să impună o perioadă în care niciun produs care provine de la animalul în cauză să nu ajungă pe piață ", a mai spus reprezentantul ANSVSA.
Antibiorezistența este un fenomen la fel de îngrijorător ca și cancerul. O spun cu toată responsabilitatea, la acest capitol acum este un fenomen scăpat de sub control- Radu Roatiș Chețan, președintele ANSVSA
Citește pe Antena3.roBlocaj la negocierile pentru Guvern. Surse: Nu s-au înțeles pe împărțirea ministerelor
Orice fermier poate cumpăra acum o jumătate de litru de antiparazitar sau o jumătate de portbagaj de mașină pentru tratarea animalelor. Apoi produsele (laptele, brânza, urda etc) le vinde și în câteva ore zeci de oameni ajung în spital, așa cum a fost zilele trecute la Brașov.