x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anticorupţia se-ntoarce la locul faptei: Videanu pune Manţog pe clanţă

Anticorupţia se-ntoarce la locul faptei: Videanu pune Manţog pe clanţă

de Gabriela Mladin    |    14 Ian 2009   •   00:00

Anticorupţia se-ntoarce la locul faptei: Videanu pune Manţog pe clanţă

În plin apogeu al crizei energetice europene, declanşată de Vladimir Putin prin intermediul Gazprom, poreclitul Cabinet Boc cică reformează conducerile complexurilor energeti­ce şi pune pe baze noi politicile guvernamentale de profil. Şi-o face prin intermediul lui Adriean Videanu, pe care, dacă nu l-au afectat reacţiile opiniei publice din timpul mandatului său bordurian, nimic nu-l mai poate urni.



Lui i-a revenit sarcina de a-l reşapa pe celebrul Ionel Manţog, singurul secretar de stat PD din Alianţa D.A. trimis în judecată de DNA-ul lui Daniel Morar. Pentru corupţie şi operaţiuni financiare prin utilizarea de informa­ţii obţinute în virtutea funcţiei i s-a oferit, probabil, funcţia de director general al Complexului Energetic Turceni (societate al cărei fost director liberal a fost arestat direct de pe scaun), iar pentru fals în declaraţii şi fals în înscrisuri, bănuim, dregătoria de consilier al ministrului Economiei. Cine-i indispensabilul fără de care nu mai pot portocaliii să scoată lignit şi să-l bage-n termocentrale? Omul lui Marin Condescu, liderul sindical care i-a vândut lui Traian Băsescu în 2004 voturile minerilor din Oltenia. Ce-a primit atunci acesta la schimb de la apostolul anticorupţiei? Funcţia de secretar de stat pe problemele mineritului pentru folosinţă proprie şi exercitare prin intermediarul său de serviciu. De unde a plecat cu alai de procurori, ca să aibă unde se-ntoarce după patru ani. Spre neputinţa şi disperarea "partenerilor" din PSD...
Victor Ciutacu


Fostul lider al PD-L Gorj, Ionel Manţog, numit săptămâna trecută consilier al ministrului Economei, Adriean Videanu, va fi noul director general al Complexului Energetic Turceni. De câteva zile, în judeţul Gorj numai despre acest lucru se discută.
Prin negociere, cele două Complexuri Energetice, Turceni şi Rovinari, reveneau Partidului Democrat-Liberal, în timp ce Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Partidului Social-Democrat. Înţelegerea dintre cele două partide de la Gorj a avut şi o "clauză" foarte clară: fără Manţog. Un scurtcircuit din timpul negocierii a făcut ca SNLO să fie mutat la PSD, în locul Complexului de la Rovinari. Nu asta ar fi fost problema, susţin social-democraţii, ci Ionel Manţog. De ieri, prin Complexul Energetic Turceni deja se ştia că Manţog va prelua frâiele instituţiei, pentru că toate ordinele de numire ale noilor directori din minerit şi energie apăruseră pe fax, mai puţin a lui Tiberiu Trotea, aflat în cărţi pentru această funcţie.

Pentru Ionel Manţog, trimis în judecată pentru fapte de corupţie săvârşite în timpul serviciului, adică atunci când era director la SNLO, Complexul Turceni este locul în care s-a simţit cel mai bine. A avut o relaţie foarte bună cu cei din conducere, asta şi pentru că aici tot PD-L-ul a condus. În rest, la SNLO nu exista zi în care directorul general, Eugen Davidoiu, să nu fie ameninţat că va pleca acasă imediat ce partidul va veni la guvernare. Manţog a stat în concedii medicale, la serviciu, până a fost dat afară din motive disciplinare. În acte era bolnav, iar la televizor îşi ameninţa şefii că-i va distruge. Şi cu fostul director de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, show-urile au avut aceeaşi intensitate, scandalurile dintre cei doi ţinându-se lanţ, pentru că Ciurel tăiase contractele obţinute fără negociere de oamenii lui Manţog.
Aşa că şi-a ales un loc mai sigur şi cu foarte mulţi bani: Complexul Energetic Turceni efectuează tranzacţii de un milion de euro pe zi.

CERTAT CU LEGEA!
Manţog a fost în perioada 2005-2006 secretar de stat pe probleme de minerit, în fostul Minister al Economiei şi Comerţului, funcţie din care a demisionat după implicarea sa într-o anchetă a procurorilor anticorupţie. El a fost trimis în judecată pentru că, în calitate de director la SNLO, s-a folosit de informaţii clasificate în interes personal. Prejudiciul s-a concretizat într-o vilă în cartierul Primăverii din Târgu-Jiu, evaluată de procurorii anticorupţie la şase miliarde de lei vechi.
După ce a fost trimis în judecată, Manţog a revenit pe postul de director economic la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Schimbarea organigramei la SNLO l-a lăsat pe Manţog fără directorat, fiind trimis să lucreze ca jurist la Rovinari, în cadrul unei subunităţi. De aici i s-a desfăcut contractul de muncă. Astfel, un om cu probleme penale şi disciplinare a fost numit săptămâna trecută consilier personal al ministrului Videanu, iar acum, director general al termocentralei din Turceni. Ionel Manţog este aşteptat să-şi înceapă activitatea la Turceni astăzi.

SCANDAL ÎN PSD GORJ
Mulţi primari din Gorj vor să-i ceară lui Mircea Geoană punerea în discuţie a liderului PSD din judeţ, Florin Cârciumaru, suspectat că ar fi trădat partidul în favoarea lui Ionel Manţog. Primarii PSD i-au cerut lui Geoană să îl suspende pe Cârciumaru. La negocierile cu PD-L pentru funcţiile din administraţie şi minerit, PSD, care a obţinut în Gorj un scor dublu faţă de democraţi, a cedat toate posturile importante. Astfel, democraţii au luat SNLO, Complexurile Energetice şi toate instituţiile de control din judeţ, în timp ce PSD a rămas cu Muzeul Judeţean, Direcţia de Cultură şi APIA. Doar despre această situaţie Manţog a dorit să facă un scurt comentariu: "E problema PSD-ului dacă în interiorul său există oameni nemulţumiţi de modul în care s-au împărţit funcţiile publice", a declarat Manţog.   
În rest, omul vrea linişte şi pace. Despre numirea sa ca director general la Complexul Energetic Turceni, Ionel Manţog a spus doar: "Nu comentez!".


Hoară, consilierul lui Videanu

O altă numire cu cântec este cea a lui Marcel Hoară ca şi consilier personal al lui Adriean Videanu. Hoară este şi el suspectat că ar fi încălcat legea, când, pentru a putea să acceadă într-o funcţie de director la Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere, şi-ar fi falsificat fişa postului, ştergându-şi o sancţiune administrativă din dosar.

Altfel, nu putea ajunge director. Evident interimar! Tot presa scria că şapte concursuri au fost organizate şi apoi anulate pentru că Hoară nu îndeplinea condiţiile, începând cu studiile superioare. Cei doi consilieri personali, Hoară şi Manţog, sunt foarte buni prieteni, însă ceea ce-i leagă cel mai mult sunt afacerile. Evident, sunt susţinuţi până în pânzele albe de Marin Condescu, liderul minerilor din Oltenia, care sub presiunea sindicală obţine ce-şi doreşte.

Ziariştii au tot scris despre mafia lignitului "Manţog – Condescu. Potrivit presei, cei doi controlau, cât Manţog era in minister, absolut fiecare bănuţ care intra de la bugetul de stat în mineritul gorjean, prin intermediul lui Marcel Hoară, director mereu interimar la Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere. Un act de control al Ministerului Economiei din 2005 arată implicarea acestora în licitaţii trucate. După ce actul a ajuns în presă, procurorii au început cercetarea şi au descoperit un prejudiciu de 400 de miliarde de lei vechi. Au fost trimişi în judecată cinci directori de la Complexul Energetic Turceni, exact unde Manţog va fi acum director, pentru fapte de corupţie. Anchetatorii, deşi nu au putut dovedi, au stabilit că influenţele pentru licitaţiile trucate veneau din partea lui Manţog, Condescu şi Hoară.

×