x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apele Române pun bir pe apa de ploaie după bunul plac

Apele Române pun bir pe apa de ploaie după bunul plac

de Adrian Stoica    |    02 Oct 2017   •   15:35
Apele Române pun bir pe apa de ploaie după bunul plac
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

După ce ani de zile producătorii de energie s-au plâns că le sunt impuse tarife aberante pentru apa uzinată de către Administraţia Naţională  Apele Române (ANAR), Consilul Concurenţei a ajuns la aceeaşi concluzie în urma analizei realizate, drept pentru care a recomandat elaborarea unui nou mecanism de taxarea. Companiile energetice au susţinut mereu că  majorarea tarifelor percepute a fost motivată strict de nevoile financiare ale celor de la Apele Române.

 

La nivelul anului 2015 regia a încasat din această taxa peste 600 de milioane de lei, dintr-un total al încasărilor de circa un miliard de lei. Cea mai mare parte din această sumă a fost plătită de compania Hidroelectrica, aproape 338 de milioane de lei, după ce în 2014 plătise circa 380 de milioane de lei. Veniturile ANAR pe anul în curs sunt stabilite la un miliard de lei, ele provenind din taxele percepute, din prestări de servicii, subvenţii, sume primite de la Uniunea Europeană etc.

Preţuri care distorsionează piaţa

Nivelul contribuţiei (tarifului), pe care o plătesc producătorii de energie din surse hidro, de 1,1 lei/1000mc, are un impact diferit în costuri, în funcţie de tipul de hidrocentrală, arată Consiliul Concurenţei. La nivelul anului 2015, Hidroelectrica cheltuia pentru producerea energiei, în medie, 20,28 lei/MWh, ceea ce reprezenta aproximativ 16,88% din preţul energiei pe piaţa reglementată şi 12,17% din preţul de pe piaţa concurenţială. Comparativ, în 2009, costul apei pentru producerea energiei era de 4,38 lei/MWh, adică 5,24% din preţul pe piaţa reglementată şi 3,94% din preţul de pe piaţa concurenţială.  În acelaşi timp, tariful plătit de termocentrale şi de centrala nucleară pentru apa de răcire (24 lei/1000 mc) este de 22 de ori mai mare decât cel plătit de centralele hidro, chiar dacă această apă provine din aceeaşi sursă. În cazul termocentralelor aprox. 95% din apa brută este folosită pentru răcire şi integral returnată în sistem, restul de doar 5% fiind apă „consumată” efectiv în procesul tehnologic pentru abur. Anul trecut Ce Oltenia a platit pentru taxa pe apă circa 25 de milioane de lei, la care s-au mai adăugat 2,5 milioane de lei taxa pentru apa introdusă în Jiu.

În 2016 Complexul Energetic Oltenia a platit pentru taxa pe apă circa 25 de milioane de lei, la care s-au mai adăugat peste 2,5 milioane de lei reprezentând taxa pentru apa curată introdusă în Jiu din cariere.

 

Cu toate acestea, tarifele nu sunt diferenţiate în funcţie de modul de utilizare a apei, termocentralele plătind ca şi cum aceasta ar fi integral consumată pentru abur.

Pentru Porţile de Fier, cea mai mare hidrocentrală aflată pe firul apei şi care are cea mai mică cădere de apă, ponderea apei în preţul de producţie al energiei în 2015 era de 21,4% din preţul pentru piaţa reglementată şi 15,4 % din preţul de pe piaţa concurenţială, faţă de 2009, când era de 6,8% şi, respectiv 2,1%.

×