x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apucăturile neortodoxe taie exporturile de berbecuți în Israel

Apucăturile neortodoxe taie exporturile de berbecuți în Israel

de Adrian Stoica    |    14 Mar 2017   •   12:10
Apucăturile neortodoxe taie exporturile de berbecuți în Israel
Sursa foto: kristo74/Getty Images/iStockphoto

La începutul lunii martie autorităţile din Israel ne-au trecut pe lista neagră şi au interzis importurile de ovine şi bovine din România. Conform acordului încheiat cu această ţară, România trebuia să exporte berbecuţi, dar de la noi plecau şi  mieluţe şi miei necastraţi. Acum ANSVSA vrea să facă o anchetă să găsească vinovaţii, dar unii dintre ei sunt chiar în curtea sa. O decizie similară luaseră cu ceva timp în urmă autorităţile din Arabia Saudită şi din Iordania, astfel că la ora actuală crescătorii de oi au rămas fără pieţe de export.

 

Principalii vinovaţi de această situaţie sunt medicii veterinari de la punctul de inspecţie sanitar veterinară din frontiera de la Constanţa care au închis ochii şi au acceptat să elibereze actele aferente exporturilor, deşi ştiau că nu sunt în regulă. Inconştienţa unora dintre medicii veterinari îi costă pe crescătorii de oi milioane de euro după ce au pierdut această piaţă.

Acordul încălcat flagrant

În Israel plecau anual cam 500.000-600.000 de berbecuți din România, aceasta fiind o piaţă extrem de importantă pentru export în condiţiile în care alţii ne închiseseră deja uşa în nas pentru că nu respectam acordurile. De exemplu, Iordania blocase importurile din noiembrie 2016, invocând relele tratamente aplicate animalelor.

 

„Parte română a încălcat în mod flagrant acordul cu Israelul. Au fost trimise la export vapoare întregi către Israel cu mieluţe, deşi în acte, sub semnătura medicilor veterinari, figurau ca berbecuţi”, potrivit unor surse.

 

Piața din Istrael este una foarte serioasă pentru că riscul de a nu-ți vedea banii este minim. Ținem foarte mult la această piață, ea asigurând 70-80% din activitatea fermierilor noștri, dr. Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România.

Ne facem că anchetăm

După ce autorităţile israeliene au lansat prin „European Livestock and Meat Trades Union UECBV” alerta privind interzicerea importurilor de berbecuți din România, preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, a ordonat o anchetă pentru identificarea vinovaţilor. O întrebare se ridică totuşi. Cum de nu ştia  Geronimo Răducu Brănescu ce se întâmpla în Portul Constanţa când el era directorul DSVSA Constanţa şi oamenii din punctul de inspecţie de la frontieră erau subordonaţii săi, iar partea israeliană avertizase de mai multe ori că există importuri neconforme.  Mai mult, preşedintele ANSVSA s-a aflat recent timp de o săptămână în Israel pentru a se documenta la faţa locului în legătură cu acest scandal, dar nu este clar ce a făcut acolo. “Decamdată nu știm ce au discutat reprezentanții ANSVSA în Israel. Așteptăm și noi o comunicare din partea autorității”, spune dr. Mary Eugenia Pană.

„Astfel de importuri neconforme nu se puteau face fără acordul medicilor veterinari care eliberau certificatele de sănătate”, potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Pe de altă parte, mai susţine acesta, nici schimbarea crotalilor nu se poate face fără implicarea medicilor veterinari concesionari.

 

„În Israel au ajuns chiar şi miei importați din Ungaria, necastraţi. În România li s-au schimbat crotaliile pentru a părea că sunt de la noi”, surse 

 

Şmecheria românească, taxată dur

Condiţiile acordului de export încheiat cu Israelul sunt extrem de riguroase, acceptându-se doar berbecuţi. Cu toate acestea, ei au sesizat că primesc şi mieluţe. Acestea au o greutate mai mică, calitatea cărnii este inferioară şi sunt mai ieftine. Practic, evreii plăteau o marfă mai scumpă şi primeau una mai ieftină. Pe de altă parte s-au trezit că vapoarele din România veneau şi cu animale necastrate, acest lucru fiind interzis de reglementările lor în domeniul sanitar veterinar pentru a proteja rasele.

 

Mai mult, la export au fost trimişi şi berbecuţi proveniţi din Ungaria, ei fiind cumpărați din această țară pentru că sunt mai ieftini.

 Animalele au fost aduse în România, de multe ori în acte figurând ca material genetic, au fost ţinute aici o perioadă, timp în care li s-au schimbat crotaliile, cu ajutorul unor medici veterinari concesionari corupţi, după care marfa a fost urcată pe vapor.

 

ANSVSA, mut și surd

Situaţia nefirească a fost sesizată imediat de către autorităţile sanitar veterinare din Israel care au notificat rapid ANSVSA. Au notificat ANSVSA nu odată, ci de mai multe ori. Deşi conform acordului de export ANSVSA se angaja să asigure respectarea de către partea română a tuturor condiţiilor impuse în document, această instituţie nu s-a obosit să răspundă la nicio notificare. În final, autorităţile din domeniu din din această ţară au sesizat chiar şi reprezentanţii Ministerului de Extern al Israelului pentru a înştiinţa despre această situaţie pe omologii lor din România.

 

Suntem luaţi la ochi şi de Bruxelles

Afacerea crotaliilor derulată cu voioşii de medicii veterinari, mulţi dintre ei cu firme care se ocupă cu exportul de animale, a fost sesizată la un moment dat şi de oficialii Uniunii Europene. Totul a început de la diferenţele dintre efectivele de animale care figurează în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi în cele ale ANSVSA. Este vorba despre o diferenţă de circa 20%. Afacerea este extrem de bănoasă, dar autoritățile se fac în continuare că nu văd ce se întâmplă.

 

Deocamdată nimeni nu ştie dacă şi când se vor debloca exporturile de berbecuţi spre Israel. Acum autorităţile române negociază şi cu Iranul deschiderea acestei pieţe pentru exporturile româneşti de animale

×