x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arpechim, in legalitate

Arpechim, in legalitate

de Elly Cristea    |    13 Iun 2007   •   00:00
Arpechim, in legalitate

Rafinăria Arpechim poate să funcţioneze legal, după ce Tribunalul Piteşti a respins decizia de suspendare a autorizaţiei de mediu. Reprezentanţii Petrom susţin că in următoarele două luni vor incerca să finalizeze toate investiţiile de mediu.

Proces - Tribunalul Piteşti a suspendat decizia mediului

Rafinăria Arpechim poate să funcţioneze legal, după ce Tribunalul Piteşti a respins decizia de suspendare a autorizaţiei de mediu. Reprezentanţii Petrom susţin că in următoarele două luni vor incerca să finalizeze toate investiţiile de mediu.

Tribunalul Piteşti a dat căştig de cauză Petrom in cazul Arpechim, astfel incăt Rafinăria poate să funcţioneze din nou. Instanţa a admis cererea companiei Petrom de a nu suspenda deocamdată autorizaţia de mediu a combinatului care şi-a reluat activitatea pănă la pronunţarea instanţei de fond.

DECIZIE-ŞOC. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti a decis la 29 mai să suspende autorizaţia de mediu a rafinăriei Arpechim Piteşti, motivănd că Petrom nu s-a conformat cerinţelor de mediu: modernizarea rezervoarelor cu capac fix şi flotant pentru benzine şi inchiderea haldei de deşeuri de acrilonitril şi a haldei noi de nămol biologic.

Pentru a se conforma decizie autorităţii de mediu, Petrom a stabilit, impreună cu autorităţile de mediu, planul de inchidere temporară a rafinăriei şi estimează că va indeplini cerinţele pentru obţinerea autorizaţiei de mediu in termen de două luni. Termenul la care rafinăria trebuia oprită urma să fie insă stabilit după elaborarea unui studiu de o firmă de specialitate. Potrivit Petrom, prima parte a planului presupune elaborarea de către o firmă specializată a unui studiu pentru conservarea instalaţiilor rafinăriei Arpechim şi in domeniul de petrochimie, in condiţii de siguranţă, după care urma conservarea instalaţiilor şi inceperea inchiderii treptate a rafinăriei.

RECURS. Decizia Tribunalului Piteşti poate fi atacată cu recurs in termen de cinci zile. Directorul Agenţiei Regionale de Mediu Argeş, Marius Stanca, a anunţat deja că va ataca decizia Tribunalului Piteşti. Ieri-dimineaţă, la sediul ARPM Argeş a avut loc o intălnire cu reprezentanţii OMV, cu Garda de Mediu Piteşti, intălnire intermediată de prefectul Ion Cărstoiu. "La intălnire, reprezentanţii OMV au recunoscut că nu au realizat toate măsurile de mediu şi s-au angajat ca pănă la 1 august să finalizeze cele două măsuri pentru care a fost suspendată autorizaţia de mediu a Rafinăriei Arpechim. Au spus că in cel mult o lună vor completa documentaţia, pentru a primi avizul de mediu, pentru inchiderea celor două halde. Pe noi ne interesează foarte mult unde vor depozita cantitatea de nămol de acolo. Ne-au mai anunţat că trei rezervoare le-au inchis, iar două vor să le modernizeze", a spus Stanca. El a precizat că hotărărea Tribunalului Argeş este valabilă pănă la pronunţarea instanţei de fond. "Am mai decis să facem o comisie, formată din inspectori ARPM Argeş şi Garda de Mediu, care va merge la Arpechim, pentru a vedea dacă se respectă promisiunile", a declarat Marius Stanca.

Bucurie

Liderul sindicatului din Rafinăria Arpechim, Ionel Popescu, s-a declarat extrem de mulţumit de decizia Instanţei: "Cu siguranţă că judecătorii au ţinut cont de implicaţiile sociale şi economice ale unei astfel de sancţiuni. Nu poţi să inchizi un colos ca Arpechim aşa pur şi simplu fără să ţii cont de implicaţii. Sunt convins că şi in situaţia in care cei de la Mediu vor face recurs, justiţia va fi tot de partea Arpechim. Cred totuşi că, după ce au văzut că investiţiile de mediu au fost demarate, autorităţile nu numai că nu vor face recurs, dar vor renunţa şi la sancţiunea impusă."

×
Subiecte în articol: piteşti economic mediu arpechim