Licitaţia organizată de Ministerul Apărării pentru achiziţionarea poliţelor RCA 2008 pentru autovehiculele Armatei s-a lăsat cu scandal.
LICITAŢIE CONTESTATĂ - Maşinile Armatei sunt în asigurări provizorii
Licitaţia organizată de Ministerul Apărării pentru achiziţionarea
poliţelor RCA 2008 pentru autovehiculele Armatei s-a lăsat cu scandal. Deşi nu
a rezolvat cererile a doi participanţi care contestă rezultatul, Consiliul Naţional
de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a permis Armatei să încheie contractul.
Societatea care a fost declarată câştigătoare la această licitaţie cu cântec îşi
trâmbiţează victoria.
Ministerul Apărării a scos la licitaţie în octombrie 2007 achiziţionarea de asigurări auto de tip RCA pentru 12.464 de autovehicule şi remorci. Poliţele RCA ar fi trebuit să aibă valabilitate timp de un an, până la 31 ianuarie 2009. Valoarea estimată a contractului era, potrivit unor surse din Ministerul Apărării, de circa 10 milioane de lei, plus TVA, adică aproximativ 3 milioane de euro. Criteriul de atribuire a contractului: preţul cel mai scăzut.
CONTESTAŢII. La licitaţie au participat societăţile de asigurări Astra, Ardaf, Omniasig şi Asirom, aceasta din urmă fiind desemnată câştigătoare la sfârşitul lunii noiembrie. Societăţile Astra şi Ardaf au contestat imediat rezultatul, prima solicitând anularea licitaţiei şi reluarea procedurilor de atribuire, iar cea de-a doua descalificarea concurenţilor de pe locurile 1 şi 2, respectiv SC Asirom SA şi SC Omniasig SA, şi desemnarea sa drept câştigător. Ministerul Apărării obţine însă de la CNSC, printr-o decizie dată la 18 decembrie, măsura provizorie de încetare a perioadei de suspendare a procedurii de atribuire. Deci Armata poate încheia poliţele RCA cu Asirom.
La 20 decembrie, Asirom anunţă, de altfel, printr-un comunicat de presă citat de agenţia Mediafax, că va asigura parcul auto al Ministerului Apărării Naţionale cu poliţe de răspundere civilă obligatorie, primele totalizând circa un milion de euro. Însă Ministerul Apărării nu a făcut nici un anunţ în acest sens.
PREŢURI PROMOŢIONALE. Interesant este că raportând valoarea totală a primelor anunţate de Asirom la cele 12.187 de autovehicule, din care peste jumătate sunt blindate, şi 277 remorci, ce trebuie asigurate RCA, rezultă o valoare medie a primei pentru o maşină de aproximativ 80 de euro, adică circa 280 de lei. O valoare cu mult mai mică decât tarifele practicate de societate, cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în 2008. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei, pentru persoanele juridice o poliţă RCA pentru întregul an 2008, încheiată înainte de 31 decembrie 2007, pentru autoutilitare, autofurgonete, autocamioane, autospeciale cu masă de până la 2.300 kg costă minimum 612 lei. Pentru autovehicule cu mase mai mari RCA-ul e şi mai scump, ajungând ca pentru cele de peste 16.000 kg să coste minimum 1.848 lei şi maximum 3.180 lei. Aceste tarife pentru 2008 nu fuseseră însă anunţate public de Asirom la data licitaţiei.
POSIBILE ILEGALITåŢI. Aceasta deşi în anunţul de licitaţie publicat de Armată unul dintre criteriile de calificare la licitaţie este “Notificarea către CSA şi acordul acestei instituţii de a practica tarifele notificate de societate pentru perioadele 01.01-31.12.2008 şi 01.02.2008-31.01.2009”. Mai mult, Asirom a câştigat licitaţia pentru că a venit cu un preţ mult mai mic, comparativ cu tarifele practicate cu notificarea CSA. Ceea ce ar putea fi considerată şi o încălcare a Normei CSA privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă care precizează că “asigurătorii nu pot practica tarife de primă anuale diferite faţă de cele notificate CSA şi publicate”. Jurnalul Naţional a solicitat la 9 ianuarie punctul de vedere al CSA, însă nu a primit încă un răspuns. Nici Ministerul Apărării nu a dat lămuriri asupra respectării sau nu a criteriilor din Caietul de sarcini.
PROVIZORII. Dacă este adevărat că cele două contestaţii sunt în curs de judecare, atunci poliţele de asigurare încheiate de Armată cu Asirom sunt acte provizorii. Soluţia CNSC la contestaţii, care trebuie dată în zilele următoare, este de aşteptat să facă lumină în acest caz.
Caritate
Întrebat de Jurnalul Naţional care este motivul pentru care Asirom a emis oferta pentru Armată cu încălcarea Normei CSA şi a prevederilor Caietului de sarcini, Boris Schneider, directorul general al Asirom, ne-a explicat că “Asirom consideră Armata un partener strategic important şi de aceea şi-a propus ca obiectiv oferirea celor mai bune servicii, începând cu primele de asigurare. Acesta, pe lângă respectul cuvenit instituţiei Armatei, a fost argumentul care a determinat Asirom să structureze o ofertă de asigurare extrem de competitivă, în acest fel contribuind la o economie de peste două milioane de euro în bugetul instituţiei”. “Sperăm ca aceste resurse să contribuie la întărirea capacităţii de apărare a Armatei, prin noi dotări de care sigur este nevoie”, a adăugat el. Mai mult, Schneider consideră că, prin Decizia CNSC de admitere a măsurii provizorii de încetare a perioadei de suspendare a procedurii de atribuire, contestaţiile Astra şi Ardaf “au fost practic respinse”.