x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurătorii puşi să joace după reguli noi în relaţia cu păgubiţii RCA

Asigurătorii puşi să joace după reguli noi în relaţia cu păgubiţii RCA

de Adrian Stoica    |    25 Apr 2018   •   11:30
Asigurătorii puşi să joace după reguli noi în relaţia cu păgubiţii RCA
Sursa foto: kadmy/Getty Images/iStockphoto

În România se deschid anual circa 245.000 de dosare de daună RCA, iar în primul trimestru din 2018 nu mai puțin de 450 de persoane și-au pierdut viața pe șosele. Un număr impresionat de victime, în condițiile în care media europeană este la jumătate. Numărul foarte mare al accidentelor auto vine la pachet însă și cu multe alte probleme pentru cei care au avut ghinionul să fie implicați în ele. În primul rând este vorba despre despăgubirile pe care trebuie să le primescă un păgubit RCA de la firma de asigurări. ASF vrea să schimbe acum regulile pe piață și pregătește apariția consilierul de daune și constatatorul de daune independent.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început dezabaterile pe marginea proiectul de normă privind constatatorii de daună independenti. Deși mai sunt încă multe lucruri de pus la punct, au fost deja agreate principiile și mecanismele generale de funcționare ale noului sistem. Aplicarea noilor reglementări va fi în beneficiul păgubiților RCA, acestora asigurându-li-se accesul la o serie de instrumente care să-i ajute  în situația în care întâmpină probleme în relația cu firmele de asigurări atunci când au o daună acoperită de o poliță RCA.

Asistență specială pentru păgubiți

Potrivit noilor reglementări agreate deja, păgubitul RCA va avea posibilitatea să apeleze la doi specialiști în daune în afara inspectorului de daune angajat al firmei de asigurări, au declarat pentru Jurnalul surse din cadrul ASF. Astfel, cei doi specialiști vor fi consilierul de daună și constatatorul de daună independent. Constatatorul de daună independent va putea avea și rolul de consilier de daună, dar nu în cadrul aceluiași dosar de daună. În acest fel, pagubitul RCA va avea posibilitatea să beneficieze încă din momentul deschiderii dosarului de daună de serviciile unui consilier (specialist în daune) care să îl asiste pe tot parcursul derulării instrumentării dosarului de daună în relația cu firma de asigurări.

Declarație

“ Prin adoptarea și implementarea acestui proiect ne propunem, pe de o parte, să creștem gradul de satisfacție și încredere  al pagubitului RCA atunci când are o daună și, pe de altă parte, să scădem numărul de reclamații înregistrate la ASF din partea consumatorilor nemultumiți.”

Ovidiu Wlassopol, prim vicepreședinte ASF

Constatator de daune independent

Daca acest cosilier identifică o neregulă privind modul în care decurge constatarea daunei (inspectorul de daune nu se deplasează la locul indicat de către păgubit pentru efectuarea constatării daunei, îl programează pe păgubitul RCA la efectuarea constatării daunei în afara termenului legal, nu îi identifică toate piesele avariate în urma aceluiaşi eveniment, nu îi comunică o valoare de piaţă corectă a autovehiculului etc), îi recomandă păgubitului RCA să apeleze la serviciile unui constatator de daune independent ales de către pagubit dintr-un registru care va fi ţinut de către ASF. Rolul consilierului de daună se va termina în acel moment.

Restricții impuse pentru acesta

Constatatorul de daune, la solicitarea motivată venită din partea păgubitului RCA va interveni şi va întocmi un raport de constatare a daunei care va fi pus la dispoziţia păgubitului RCA şi firmei de asigurări. Constatatorul de daune independent va avea unele incompatibilităţi importante de care trebuie să ţină seama. Nu se poate afla în niciun fel de relaţie contracuală în cadrul aceluiaşi dosar de daună cu niciuna din părţile implicate. Asta înseamnă că acel constatator de daune nu poate fi şi consilier al păgubitului RCA în cadrul aceluiaşi dosar de daună, nu poate fi angajat al firmei de asigurări sau al unităţii reparatoare care efectuează reparaţia, mai prevede proiectul de normă pregătit de ASF. Acel constatator de daună trebuie să fie absolut independent.

Dreptul de practică suspendat

 Soluţiile stabilite de către constatatorul de daune independent în cadrul acelui raport vor fi respectate de către toate părţile. Dacă acel constatator de daune independent va identifica eventuale încalcări ale legii sau normelor, va avea obligaţia să depună într-un anumit termen o informare către ASF cu privire la abaterile inspectorului de daune. ASF va stabili în cadrul aceleaşi norme numărul de abateri semestriale de la căre inspectorul de daune îşi pierde dreptul de practică. “Suntem convinşi că vom asista la o schimbare radicală a conduitei inspectorilor de daune după ce unii dintre colegii lor vor rămâne fără drept de practică din partea ASF. În final, acest proiect îşi propune să schimbe conduita şi să echilibreze relaţia dintre pagubiţii RCA şi unii asigurători. Din cauza unor asigurători cu probleme nu va trebui penalizată toată piaţa de asigurări, ci doar acei asigurători problemă.”, ne-a declarat prim vicepreşedintele ASF Ovidiu Wlassopol.

Cine plătește constatatorul

Onorariu constatatorului de daune independent va fi inclus în costurile de despăgubire ale dosarului de daună şi va fi achitată alături de reparaţia maşinii, închirierea unui alt autovehicul pentru perioada reparaţiei şi costurile de tractare a autovehiculului avariat dacă a fost cazul.

Onorariul constatatorului de daună independent va fi achitat de către firma de asigurări, indiferent de soluţia emisă de către acesta.

Preţul RCA va putea creşte cu câteva procente doar pentru asigurătorii care încalcă legea şi care nu îşi respectă clienţii.  Un constatator de daune independent va presupune un cost suplimentar pentru acel asigurator cu probleme. Un pret ridicat al RCA-ului, la care se adaugă nişte servicii proaste de despăgubire reprezintă însă reţeta perfectă de autoexcludere din piaţă a acestor jucători care nu respectă regulile. “În concluzie, este posibil ca asigurătorii cu probleme să majoreze cu câteva procente preţul RCA şi, totodată, să înregistreze şi o fluctuaţie de personal din cauza angajaţilor care îşi vor pierde dreptul de practică”, spune prim vicepreședintele ASF.

5 oameni mor zilnic în România din cauza accidentelor auto, un record nedorit la nivel european

 

×
Subiecte în articol: asigurari rca pagubiti