x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asiguratorii refuza pensiile private

Asiguratorii refuza pensiile private

18 Sep 2004   •   00:00

Principalele societati de asigurare de viata din Romania ameninta ca nu vor participa la sistemul pensiilor private din Romania, daca autoritatile nu modifica Legea Pensiilor ocupationale si cea a fondurilor de pensii administrate privat.

FLORINA ZAINESCU

"Pentru a crea o piata a pensiilor private - atat in ceea ce priveste pensiile ocupationale, cat si fondurile administrate privat - in care sa contribuie inca de la inceput firmele cu mare experienta si traditie, membre ale asociatiei, pentru dezvoltarea unei industrii sanatoase, functionale si competitive este necesar sa fie modificate atat Legea pensiilor ocupationale, cat si Legea fondurilor de pensii administrate privat", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

SCHIMBARI. Proiectul de lege a fondurilor de pensii administrate privat, care urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, prevede participarea obligatorie numai pentru persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care devin pentru prima data asigurati si contribuie la sistemul public de pensii. Astfel, numai circa 100.000 de salariati vor fi inclusi automat in sistem in fiecare an. "Reforma pensiilor prin fondurile de pensii administrate privat trebuie sa reprezinte o alternativa viabila a sistemului de pensii de stat. Pentru aceasta, numai o participare cat mai larga la acest sistem va avea un impact social benefic, prin majorarea veniturilor dupa pensionare", spun membrii asociatiei. De aceea, APAPR cere includerea obligatorie in sistem a tuturor angajatilor de pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii.

Asociatia mai cere cresterea contributiei individuale pana la 8% intr-un termen de 8 ani, pentru a asigura venituri decente la pensionare. La ora actuala, proiectul de lege privind fondurile de pensii administrate privat prevede o schema graduala care incepe de la 2% din salariul brut si ajunge la 6% in termen de 8 ani.

BANI. In practica internationala, veniturile unui administrator de fond de pensii provin in principal din doua surse, un procent din contributiile primite si o taxa de administrare a activelor fondului exprimata ca procent din valoarea acestora. Actualele prevederi din proiectul de lege al fondurilor de pensii administrate privat limiteaza comisionul dedus din contributii la 3,5%. Cel de-al doilea comision este exprimat ca procent (10%) din profitul anual rezultat din investirea activelor fondului de pensii. "Veniturile astfel stabilite sunt insuficiente pentru administrarea unui fond de pensii privat. Definirea comisionului de administrare ca procent din profit poate duce la speculatii pe termen scurt care sa nu serveasca neaparat intereselor participantilor la fond", sustin membrii APAPR. Motiv pentru care membrii asociatiei cer modificarea plafonului maxim al comisionului dedus din contributii la 8% si adoptarea unui comision din activele fondului, limitat la 1,2% pe an. Societatile din APAPR sunt nemultumite si de faptul ca proiectul de lege prevede garantarea de catre administrator a unui randament investitional de cel putin 1% peste rata inflatiei in fiecare an. "Garantii de acest fel nu se intalnesc in sisteme similare de pensii si nu pot fi oferite pe termen lung decat de catre stat sau de catre institutii care primesc un sprijin de la stat", spun reprezentantii acestora. Motiv pentru care APAPR propune un nivel minim al randamentului investitional legat de randamentul oferit de titlurile de stat pe termen lung. Aceste doua modificari sunt valabile si pentru Legea privind pensiile ocupationale.

AMENINTARE. "Varianta actuala a proiectului de lege nu prezinta interes pentru un potential administrator de fond privat de pensii in conditiile unei cerinte minime de capital de 5.000.000 de euro, unei piete potentiale reduse, a unor contributii insuficiente, a unor venituri subdimensionate si a unui randament minim garantat", se arata in comunicatul APAPR. In lipsa acestor schimbari legislative, membrii asociatiei nu considera oportuna participarea la sistemul privat de pensii.

MEMBRII

Asiguratorii sunt deranjati de faptul ca nu au fost implicati in redactarea acestor legi. "Aceasta reforma nu creeaza premisele unei administrari sanatoase a pensiilor, deoarece firmele private importante, nu vor participa la aceasta piata, asa cum se prefigureaza acum", se arata in comunicat. Membrii fondatori ai APAPR sunt AIG Life Asigurari Romania, Asigurare Reasigurare Ardaf, Aviva Asigurari de Viata, Certinvest, Delta Asigurari, Generali Asigurari, ING Nederlanden Asigurari de Viata, Interamerican Romania Insurance Company, Petroas, Raiffeisen Capital & Investment, iar membrii titulari, Allianz Tiriac Asigurari, Garanta Asigurari si Asiban.

ALTE SCHIMBARI

APAPR mai spune ca prevederea conform careia cheltuielile fondului de pensii (de intermediere, legate de investitii, cu activitatea de auditare, depozitare si supraveghere) sunt suportate de catre administrator, incalca prevederile legii contabile, cea privind fondurile de investitii si regulamentele CNVM. "Avand in vedere faptul ca activele fondului sunt evidentiate separat de bilantul administratorului, aceste cheltuieli nu pot fi inregistrate contabil ca fiind ale administratorului, conform principiilor contabile". De aceea, asociatia propune recunoasterea acestor cheltuieli ca fiind cheltuieli ale fondului, in conformitate cu prevederile legii.

In plus, APAPR propune infiintarea imediata a unei Comisii independente, pentru supravegherea pensiilor administrate privat. "Infiintarea Comisiei inca de la inceput nu face decat sa contribuie la transparenta sistemului si la pregatirea conditiilor pentru inceputul reformei. Solutiile tranzitorii nu fac decat sa creeze confuzie", sustin membrii asociatiei. Proiectul de lege prevede, pentru inceput, formarea unui departament de supraveghere a fondurilor de pensii private in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Ulterior acest departament se va transforma intr-un organism separat numit Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii.

×
Subiecte în articol: economic pensii asigurari membrii privat apapr