x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Atenție la ieftinirile de la 1 august 2023. Pericol să cumperi alimente mai scumpe

Atenție la ieftinirile de la 1 august 2023. Pericol să cumperi alimente mai scumpe

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2023   •   14:15
Atenție la ieftinirile de la 1 august 2023. Pericol să cumperi alimente mai scumpe

Guvernul a impus anumite măsuri pentru scăderea prețurilor la alimentele de bază de la 1 august 2023.

Capcană cu produsele ieftine de la 1 august 2023. Atenție: Cum riști să iei mai scump. Elena Cristian: Și uite așa... se poate schimba „nota de plată” la final

Consumatorii trebuie să știe însă că acestea nu sunt disponibile în orice magazin, la orice oră. 

Listă produse ieftinite

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" 1 kg

6. Mălai 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1 l

9. Carne proaspătă pui, respectiv: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia.

12. Fructe proaspete vrac:  mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 kg

Nu toate magazinele aplică reducerile

Doar supermarketurile aplică reducerile iar în multe zone din țară acestea lipsesc. Localnicii din mediul rural se aprovizionează de la magazinele din sat.

„Începând de mâine, românii ar trebui, ca pe lângă lista de cumpărături, să meargă la supermarket și cu lista de produse „ieftine”. Oamenii trebuie să meargă doar în marile rețele de hipermarketuri pentru că decizia se aplică doar acolo, adică pe mai puțin de jumătate din suprafața României. În mediul rural nu sunt rețele de hipermarketuri atât de bine dezvoltate. Această ordonanță se aplică doar în supermarketuri. Negocierea s-a făcut doar cu marile rețele. Oamenii trebuie să își ia mai mult timp la dispoziție pentru a citi fiecare etichetă, fiecare produs, să vadă că se înscrie în ceea ce și-a propus Guvernul - că oule sunt M, că făină este albă de grâu "000" 1 kg etc”, explică Elena Cristian, analist DC Business..

Pensionarii vor merge pe caniculă să caute alimente ieftine

„Vom vedea, de asemenea, dacă se găsesc acele produse, dacă pot fi cumpărate la orice supermarket din România. Nu îmi doresc deloc să înceapă acea nebunie în care pensionarii să se urce în mijloace de transport, să meargă dintr-un magazin în altul pentru a căuta produsele, pe caniculă. N-aș vrea să se întâmple așa ceva și sper ca Guvernul a luat măsurile necesare pentru a nu vedea o astfel de nebunie”, a mai spus Elena Cristian la B1 TV.

Deocamdată nu se știe cât de semnificative sunt aceste reduceri de prețuri, astfel încât să se resimtă în bugetele oamenilor. 

„Promisiunile fără acoperire și fără noimă pot provoca dezamăgire în rândul persoanelor care chiar cred că vor mânca mai ieftin de mâine încolo. Nu cred în această măsură. Nu vreau ca oamenii de acasă să creadă că noi, jurnaliștii, judecăm aspru Guvernul. Să vedem ce se va întâmpla de mâine”, atrage atenția analistul DC Business.

Produse asemănătoare, prețuri mai mari

Pentru a nu face confuzii între alimente, consumatorii trebuie să meargă cu lista la supermarket, altfel nu vor beneficia de ieftiniti. 

„Vă dați seama cât trebuie să stai în magazin pentru a studia fiecare etichetă? Te uiți pe lista ta de cumpărături cu produsele care, teoretic, vor fi mai ieftine și apoi te uiți pe etichete pentru că orice virgulă poate schimba „nota de plată” la final. Această ordonanță nu a fost făcută bine. Nu sunt cârcotașă, dar am văzut că nu a produs efecte favorabile nicăieri pentru populație. Situația din Franța nu are nicio legătură cu România, iar eu nu cred că, de mâine, românii vor mânca mai ieftin”, precizează Elena Cristian. 

Un model similar a fost aplicat și în Ungaria dar nu a fost fiabil, inflația a crescut iar alimentele neincluse pe listă s-au scumpit. Însă și în Franța exită o măsură asemănătoare. 

 

×
Subiecte în articol: ieftiniri august alimente scump elena cristian