x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Atentie! - Incepe sezonul de vaccinare antirabic

Atentie! - Incepe sezonul de vaccinare antirabic

05 Ian 2005   •   00:00

Daca aveti vacute, cai, oi sau pasari prin ograda faceti-i o vizita medicului veterinar. In 2005 au fost alocate de la bugetul de stat 20 de miliarde de lei pentru vaccinarea animalelor si 35 de miliarde de lei pentru manopera medicilor veternari concesionari, spun reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Vaccinurile obligatorii sunt cele contra antraxului, contra rabiei si vaccinarea impotriva pestei aviare.
FLORINA ZAINESCU

NU TURBARII. Vaccinul antirabic se administreaza vulpilor, cainilor si pisicilor. Daca de "cumetrele" din padure se ocupa autoritatile, de sanatatea cainilor si pisicilor dumneavoastra trebuie sa va ingrijiti personal. Vaccinul contra rabiei se efectueaza o data pe an, in lunile ianuarie, noiembrie sau decembrie la animalele in varsta de peste trei luni si este urmat de "intepaturi" de completare efectuate lunar. Mare atentie! Va trebui sa platiti pentru administrarea acestui vaccin. Pretul orientativ este de 4.500 lei/doza, iar manopera costa 28.000 lei pentru un catel sau o pisica, spun reprezentantii ANSVSA.

ANTRAX. Bovinele, ovinele si caprinele in varsta de peste doua luni si caii care sunt mai "batrani" de sase luni, trebuie vaccinati contra antraxului. Aceasta operatiune se face primavara, in lunile aprilie-mai. Ea trebuie repetata in luna octombrie numai in localitatile in care, in ultimii zece ani, s-au inregistrat cazuri de antrax. Daca locuiti in Delta Dunarii, vaccinarea vacutelor dumneavoastra nu va va costa nimic. ANSVSA va suporta atat contravaloarea vaccinului cat si cea a manoperei. Pentru ceilalti locuitori ai plaiurilor mioritice, proprietari de animale, va fi gratuita numai manopera. Dar nu trebuie sa va ingrijorati, caci vaccinul contra antraxului costa circa 450 lei/doza, conform datelor ANSVSA.

PESTA AVIARA. Si gainile din poiata trebuie "intepate" impotriva pestei aviare. Contravaloarea vaccinului va fi suportata din bugetul de stat, iar dumneavoastra veti plati manopera medicului veterinar, care este de 10.500 lei/cap de pasare. Daca refuzati ca animalelor dumneavoastra sa le fie facute vaccinurile obligatorii, riscati sa fiti amendati cu 4-8 milioane de lei, conform Hotararii de Guvern 1247/2001.

BANI
Vaccinul contra antraxului costa 450 lei/doza, cel contra rabiei 4.500 lei/doza si vaccinul antipseudopestos aviar 75 lei/doza (preturi orientative). Tarifele pentru manopera de vaccinare achitate medicului veterinar sunt 28.000 lei/cap de bovine si cabaline, 14.000 lei/cap de ovine si caprine, 28.000 lei/cap de caini si pisici si 10.500 lei/cap de galinacee, sustin reprezentantii ANSVSA. Peste 69 de milioane de pasari, 2,8 milioane de bovine, 8,8 milioane de ovine, 729.664 de caprine si 885.007 cai trebuie vaccinati in acest an.

×
Subiecte în articol: economic contra