x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Austeritatea va începe brusc în 2025. Nu se mai poate altfel!" Previziuni sumbre pentru următorii ani

"Austeritatea va începe brusc în 2025. Nu se mai poate altfel!" Previziuni sumbre pentru următorii ani

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2024   •   15:00
"Austeritatea va începe brusc în 2025. Nu se mai poate altfel!" Previziuni sumbre pentru următorii ani
Sursa foto: Antena 3 CNN

Economistul Mircea Coşea a făcut o serie de previziuni sumbre la Antena 3 CNN: din 2025, ar putea începe austeritatea în România, iar evoluţia ar putea fi afectată timp de un deceniu.

Suntem ţara care se împrumută cu cea mai mare dobândă, 2024 va încurca economia ţării, iar de la anul, ar putea fi şi mai rău: şomaj, creşterea taxelor, reduceri de cheltuieli şi chiar consultanţă la FMI - este scenariul lui Mircea Coşea, profesor universitar.

"Anul 2024, din punctul meu de vedere vă spun, pentru că nu am niciun fel de bază de analiză mai mare decât cea pe care o mi-o procur singur, poate să fie un an care să încurce evoluția României pe termen mediu de circa 10 ani.

Adică, ceea ce se face în 2024, toate aceste împrumuturi, toată această angajare a României pe o piață pe care nu o poate controla - piața creditului internațional poate să aducă în viitoarea perioadă, pe care eu o estimez de aproximativ un deceniu, la un program de austeritate care va începe brusc în 2025 şi se va atenua cu fiecare an care trece.

Dar austeritatea va exista. Și la ce austeritate mă gândesc? Mă gândesc în primul rând la o reformă care va fi inevitabilă în sectorul public.

Adică mă aștept ca la mijlocul anului 2025 să asistăm la o schimbare a opticii privind ceea ce înseamnă sistem guvernamental și instituțiile guvernamentale.

Acolo vom avea de-a face cu niște pierderi de personal, reduceri de cheltuieli, pentru că nu se mai poate altfel.

În al doilea rând, vom avea o creștere de impozite și taxe, mai ales asupra proprietății. Avem o creștere a impozitelor și taxelor și acum, locală, cresc foarte mult de la locurile de parcare până la proprietăți.

Și probabil că începând din 2025 vom mai avea încă ceva: și anume vom cere o consultanță, nu un acord, o consultanță mai serioasă cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care ne va consulta, după părerea mea, în ceea ce înseamnă ieșirea pe piață a unor bunuri românești", a spus profesorul de economie Mircea Coşea, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: mircea coşea austeritate