x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS va cere Guvernului amânarea cu trei ani a plăţii despăgubirilor către foştii deponenţi FNI

AVAS va cere Guvernului amânarea cu trei ani a plăţii despăgubirilor către foştii deponenţi FNI

17 Aug 2010   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va cere Guvernului să aprobe amânarea cu trei ani a plăţilor restante pentru păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), măsură care va permite deblocarea conturilor instituţiei.



"Ne confruntăm cu o serie de probleme. Problema cea mai complexă este faptul că la AVAS conturile sunt blocate de deponenţii FNI. (...) Am încercat să prezentăm şi premierului situaţia respectivă şi să încercăm o măsură de amânare a plăţii deponenţilor pe o perioadă, până ne vom putea debloca activitatea şi vom reuşi să scoatem la privatizare societăţile comerciale. În prezent nu putem să plătim anunţurile publicitare, nu putem să plătim poştă, nu putem să plătim expertize şi nu mai vorbim de cheltuielile de funcţionare a AVAS", a declarat pentru Mediafax preşedintele instituţiei, Aurelian Popa.

AVAS are conturile blocate din luna mai, cu excepţia câtorva zile.
Şeful AVAS a afirmat că instituţia pe care o conduce a cerut un punct de vedere ministerelor justiţiei şi finanţelor privind intenţia de amânare a plăţilor, iar ulterior va iniţia din nou un proiect de ordonanţă pe această temă. "Noi am gândit să fie amânate pe o perioadă de trei ani, cum sunt şi titlurile executorii privind salariile, prin Ordonanţa 71 (OUG 71/ 2009 - n.r.). Ştiţi că sunt titluri executorii pentru drepturi salariale care au fost amânate la plată trei ani, şi tot în acest sens am gândit şi noi, pentru a putea să ne deblocăm activitatea", a precizat Popa.

Reprezentantul AVAS a precizat că instituţia a plătit foştilor investitori suma totală de 390 de milioane de lei, din care aproape 70 de milioane de lei în 2010, şi estimează că mai trebuie plătite 70-80 de milioane de lei, reprezentând majorări de întârziere.

Pe de altă parte, AVAS este implicată într-o serie de litigii, unde au fost date deja sentinţe care obligă instituţia la plata unor despăguburi către foştii proprietari. Popa afirmă că AVAS nu dispune de sumele respective şi crede că Executivul ar putea lua în discuţie şi amânarea plăţii acestora. "Pentru 90 de societăţi privatizate pe Legea 99/ 1999 au fost încasate venituri de 29 de milioane de lei, iar litigiile pe solicitări de restituire la această dată sunt peste un miliard şi jumătate de lei. Legea 99 a dat posibilitatea ca, în baza unei evaluări şi a unei hotărâri judecătoreşti pronunţate, statul să despăgubească pe cel care şi-a revendicat într-o societate un activ. Legea într-adevăr a fost modificată în 2002, prin apariţia Legii 137, dar până în acel an şi-a făcut efectul", a afirmat Popa.

El a precizat că AVAS a încercat, fără succes, atât atacarea legii ca fiind neconstituţională, cât şi transferul obligaţiilor către Fondul Proprietatea, iar în prezent situaţia urmează să fie lămurită de Guvern.

Conform sursei citate, suma de plată prin hotărâri executorii totalizează 6,4 milioane de lei şi 28 de milioane de euro, prin hotărâri irevocabile trebuie plătiţi peste 17 milioane de lei şi 800.000 de euro, iar prin decizii definitive şi executorii, suma se ridică la 3 milioane de lei şi 500.000 de euro. "Noi acum încercăm să găsim o soluţie, deoarece etapa următoare probabil va fi destul de presantă pentru AVAS, având în vedere faptul că sunt deja hotărâri definitive şi executorii. (...) Pentru AVAS e foarte greu de spus că are vreo variantă de a achita sau de a plăti sumele astea. (...) Cu siguranţă că se vor amâna şi aceste titluri executorii de la plată", a precizat reprezentantul AVAS.

×
Subiecte în articol: economic