x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avem acord nou cu FMI

Avem acord nou cu FMI

09 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Fondul Monetar International a aprobat miercuri seara noul acord cu Romania, care se va desfasura pe o perioada de doi ani.
DANIELA IVAN

Cei 24 de membri ai board-ului au apreciat eficienta politicilor fiscale si monetare ale autoritatilor romane, precum si viteza reformelor structurale, in special a procesului de privatizare, a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, citat de agentia Mediafax. Conducerea Fondului a recomandat Guvernului sa continue masurile de reducere a arieratelor, precum si sa finalizeze acest acord.

PREVEDERI. Acordul, de tipul precautionary stand-by, contine angajamentele luate de Romania in privinta politicilor macroeconomice pentru urmatorii doi ani si permite accesul la fonduri de circa 362 milioane de dolari, care vor fi utilizate numai in cazul unor crize economice neprevazute. Principalele obiective ale programului sunt reducerea deficitului de cont curent, in acest an, la 5,5% din PIB, fata de 5,8% din PIB de anul trecut, precum si diminuarea ratei inflatiei de la 14,1% la 9% in acest an. Inflatia ar urma sca scada la 6% anul viitor si la 4% in anul 2006.

De asemenea, memorandumul stabileste ca obiective obtinerea unei cresteri economice de 5% in urmatorii ani si un deficit bugetar de 2,1% din PIB in acest an, fata de 2,4% din PIB in 2003. Prima revizuire a acordului va avea loc la sfarsitul lunii iulie, atunci cand vor fi disponibile si primele date preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului. Raportul echipei FMI va fi discutat in board-ul institutiei in luna septembrie sau la inceputul lunii octombrie.

RESTRICTII SALARIALE. "Principalele politici de stabilizare sunt reducerea deficitului bugetar guvernamental, consolidarea finantelor companiilor de stat prin ajustarile preturilor la energie si restrictiile salariale, si masuri de limitare a cresterii creditului. Restrictiile salariale la companiile de stat si o politica prudenta a salariului minim vor ajuta la mentinerea cresterii generale a salariilor in concordanta cu cresterea productivitatii", a declarat Anne Krueger, director general adjunct al FMI, dupa semnarea acordului.

Programul include ajustari ale veniturilor si cheltuielilor menite sa amelioreze eficienta si prevede noi reduceri ale contributiilor la asigurarile sociale, alaturi de masuri destinate sa largeasca baza de impozitare si sa imbunatateasca administrarea fiscala.

"Cu toate acestea, reusita reformelor in domeniul TVA si al impozitului pe profit ar fi expusa la riscuri in situatia introducerii de scutiri, care ar crea noi distorsiuni si ar submina administrarea fiscala", a semnalat Krueger.

PROBLEME

Pe de alta parte, autoritatile abordeaza problema veche a arieratelor fiscale si a neplatii facturilor la utilitati de catre marile companii de stat care inregistreaza pierderi. "Cele mai mari companii vor fi restructurate, iar angajatilor li se va acorda asistenta pentru reconversie profesionala si relocare. Progrese notabile au fost realizate in privatizare, eforturile viitoare urmand sa se concentreze asupra sectorului energetic. Deosebit de incurajator este angajamentul autoritatilor fata de privatizarea Petrom", a mai spus Krueger.
×
Subiecte în articol: economic