ECONOMIC
Fondul Monetar International a aprobat miercuri seara noul acord cu Romania, care se va desfasura pe o perioada de doi ani.
DANIELA IVAN
Cei 24 de membri ai board-ului au apreciat eficienta politicilor fiscale si monetare ale autoritatilor romane, precum si viteza reformelor structurale, in special a procesului de privatizare, a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, citat de agentia Mediafax. Conducerea Fondului a recomandat Guvernului sa continue masurile de reducere a arieratelor, precum si sa finalizeze acest acord.
PREVEDERI. Acordul, de tipul precautionary stand-by, contine angajamentele luate de Romania in privinta politicilor macroeconomice pentru urmatorii doi ani si permite accesul la fonduri de circa 362 milioane de dolari, care vor fi utilizate numai in cazul unor crize economice neprevazute. Principalele obiective ale programului sunt reducerea deficitului de cont curent, in acest an, la 5,5% din PIB, fata de 5,8% din PIB de anul trecut, precum si diminuarea ratei inflatiei de la 14,1% la 9% in acest an. Inflatia ar urma sca scada la 6% anul viitor si la 4% in anul 2006.
De asemenea, memorandumul stabileste ca obiective obtinerea unei cresteri economice de 5% in urmatorii ani si un deficit bugetar de 2,1% din PIB in acest an, fata de 2,4% din PIB in 2003. Prima revizuire a acordului va avea loc la sfarsitul lunii iulie, atunci cand vor fi disponibile si primele date preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului. Raportul echipei FMI va fi discutat in board-ul institutiei in luna septembrie sau la inceputul lunii octombrie.
Citește pe Antena3.ro
"Cu toate acestea, reusita reformelor in domeniul TVA si al impozitului pe profit ar fi expusa la riscuri in situatia introducerii de scutiri, care ar crea noi distorsiuni si ar submina administrarea fiscala", a semnalat Krueger.