x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BAE Systems, trimis în instanţă

BAE Systems, trimis în instanţă

de Mihaela Matachita    |    02 Oct 2009   •   00:00

Oficiul britanic pentru fraude grave cere urmărirea în Justiţie a gigantului BAE Systems, pentru acuzaţii de dare de mită.



Oficiul împotriva delincvenţei financiare din Marea Britanie, SFO, a anunţat, într-un scurt comunicat, ieri că a cerut aprobarea de la Attorney General (ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului, potrivit AFP), baronesa Patricia Scotland, în vederea urmăririi grupului de armament BAE Systems, pentru fapte de corupţie în străinătate.

AFACEREA FREGATELOR
SFO a precizat că decizia este urmarea anchetei pe care a condus-o în privinţa activităţilor BAE Systems în Africa şi Europa de Est, mai ales în Tanzania, Africa de Sud, Republica Cehă şi România. BAE Systems este suspectat că a dat mită în aceste state pentru a obţine contracte de vânzare de tehnică militară.

În România, grupul BAE Systems este suspectat că ar fi dat mită de aproape 10 milioane de euro, pentru a putea vinde Ministerului Apărării două fregate la mâna a doua, într-un contract de aproximativ 170 de milioane de euro. Grupul britanic de armament, foarte prezent în SUA şi implicat în programe militare importante, ca Eurofighter, de exemplu, a publicat imediat un comunicat în care arăta că face "eforturi considerabile pentru a încerca să rezolve, cu prima ocazie, chestiunile istorice puse de ancheta SFO".

BBC aminteşte că SFO a trebuit să renunţe, în 2007, la o altă anchetă asupra BAE Systems, din motive de securitate naţională, afacerea de corupţie de atunci vizând Arabia Saudită. Dar AFP arată că renunţarea la anchetă a survenit la cererea Attorney General şi mai ales a premierului Tony Blair.

BAE Systems este cel mai mare producător britanic, un nume greu în domeniul echipamentelor militare, fabricând de la diverse kit-uri pentru armată la nave de război şi avioane. Foloseşte 105.000 de angajaţi în întreaga lume, dintre care circa 32.000 în Marea Britanie, şi are clienţi în peste 100 de ţări.

×
Subiecte în articol: economic