x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băieţii deştepţi ai gunoaielor, stăpânii Vasluiului pentru un sfert de veac

Băieţii deştepţi ai gunoaielor, stăpânii Vasluiului pentru un sfert de veac

de Cristian Anton    |    01 Feb 2018   •   11:54
Băieţii deştepţi ai gunoaielor, stăpânii Vasluiului pentru un sfert de veac
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Romprest Energy SRL, o firmă cu un patronat cât se poate de pestriţ, a câştigat contractul de management al deşeurilor din judeţul Vaslui după o licitaţie care s-a întins pe mai bine de doi ani. Dincolo de valoarea impresionantă a înţelegerii, de peste 140 de milioane de euro, atrage atenţia durata nefiresc de mare a acordului: nu mai puţin de 25 de ani. Practic, piaţa deşeurilor din Vaslui a fost acaparată pentru următorul sfert de secol de firma bucureşteană specializată însă în astfel de contracte „istorice”. Acordurile de acest fel nu prea sfârşesc bine, iar exemplul cel mai elocvent este cel de la Constanţa: salubrizarea pe 25 de ani s-a lăsat cu un patron, fost deputat, arestat şi un primar fugit care cere azil politic în Madagascar.

Judeţul Vaslui a atribuit pe 19.12.2017 un contract pentru delegarea prin conce­sionare a gestiunii serviciului public de manage­ment şi operare a Centrului de Mana­gement Integrat al Deşeurilor (CMID), punând astfel capăt unor procedur i demarate în 2015 şi contes­tate de zeci de ori.

Valoarea acordului este de 616.001.696,29 lei, fără TVA, dar suma este relativă. Potrivit contractului, tarifele se pot ajusta în fiecare an, astfel încât valoarea reală este imposibil de stabilit. Cu atât mai mult cu cât durata înţelegerii este extrem de mare şi poate genera nenu­mărate acte adiţionale şi plăţi suplimentare. Câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată Romprest Energy SRL din Bucureşti, care a luat faţa competitoarelor Eco Sud SA, Girexim Universal SA, RER Ecologic Service Buzău SA şi Supercom SA.

Primeşte şi flota de transport

Contractul prevede ope-rarea şi întreţinerea depo­zitului ecologic, a staţiei de tratare, a staţiei de sortare şi a platformei de colectare de la Roşieşti, ope-rarea şi întreţinerea staţiilor de transfer de la Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti, transportul deşeu-rilor de la aceste staţii la depozitul de la Ro-şieşti, lucrări de închidere a respectivului depozit şi moni­torizarea acestuia, precum şi monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme de la Negreşti, Huşi şi Bârlad.

Firma va plăti o redevenţă anuală de 10% din valoarea facturată şi încasată, cu tarife de 68,55 lei/tonă deşeuri pentru populaţie şi 68,39 lei/tonă pentru instituţii.

Romprest Energy SRL va primi inclusiv întreaga flotă de maşini de transport deşeuri din proprietatea judeţului Vaslui. Conform documentaţiei de atribuire, contractul de concesiune se va finanţa din taxele de salubrizare pe care Consiliul Judeţean le va încasa de la populaţie.

Fericirea vine de la Vaslui

Romprest Energy SRL derulează un contract similar în Râmnicu Vâlcea, din iunie 2015, a cărui valoare nu a fost făcută publică. Firma înfiinţată în 2012 a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 10.040.496 lei şi un profit net de 709.672 lei, cu 97 de angajaţi. Valoarea totală a afacerilor derulate de Romprest Energy în toţi aceşti ani este de aproxi­mativ 17 milioane lei, ceea ce înseamnă că oficialităţile din Vaslui au fericit-o cu un contract de 36 de ori mai mare decât tot ce a prestat această firmă de la înfiinţare până în prezent.

„Canadianul” Walter, DNA-ul şi firma Romprest

Experienţa Romprest în industria deşeurilor este însă mult mai amplă. Unicul asociat al Romprest Energy SRL este Compania Romprest Services SA, firmă cu un acţionariat extrem de interesant. Acţi­onar majoritar, cu 49,62%, este Detaco Llc, un off-shore din Canada reprezentat până în 2015 de Florian Walter.

Florian Walter este acuzat de DNA de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la infracţiunea de spălare de bani. Faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2012-2014 chiar prin intermediul Companiei Romprest Service SA, cu un prejudiciu adus statului de 18,5 milioane euro.

Este foarte probabil ca fostul patron de la cluburile de fotbal Petrolul Ploieşti şi Universitatea Cluj să contro­leze în continuare business-ul Romprest, pe care l-a fondat, în ciuda speculaţiilor că omul de afaceri s-a retras din toate companiile sale. De altfel, Florian Walter a reprezentat de mai multe ori off-sho­re-ul canadian în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Romprest.

Apare şi omul lui Traian Băsescu în acest business

Revenind la Compania Romprest Service SA, mai sunt câteva nume spectaculoase de amintit. În 2015, unul dintre administratori era Răzvan Murgeanu, fostul consilier de Băsescu, fost viceprimar al Capitalei şi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea. stat al preşedintelui Traian

În noiembrie 2017, Mur-geanu a fost condamnat definitiv la doi ani de închi­soare cu suspendare, după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA. Fostul consilier al lui Băsescu a recunoscut că a luat mită pentru a-şi trafica influenţa în vederea atribuirii unor contracte de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 5.

Statul, SRI, restul e cancan...

Europrest Invest SRL, al doi lea acţionar ca pondere în Compania Rom-prest Service SA, a fost deţi­nută de Dragoş Dobrescu, unul dintre cei mai puternici investitori din imobiliare, până a cedat-o off-shore-ului luxembur­ghez Energy Mixx Europe. La rândul său, acţionari­atul Premium Management Team SRL este controlat de Radu Budeanu şi Orlando Valachi, patronii Cancan, în timp ce Compania Aeroportui Bucureşti aparţine statului român. În fine, Firstcom Llc apare ca fiind reprezentată de Marian Măgureanu, fiul fostului şef SRI Virgil Măgureanu.

Precedentul Constanţa: 25 de ani cu final penal

Romprest are un lung istoric de contracte cu statul. În 2008, primea de la fostul primar Andrei Chiliman un contract de 450 de milioane de euro pentru salubrizarea Secto­rului 1, tot pe 25 de ani, ca la Vaslui. De la Sectorul 5, a primit an de an, prin încre­dinţare directă, contracte similare de alte zeci de mili­oane. Compania condusă de Walter, italieni, dezvoltatori imobiliari, patroni de presă, omul lui Băsescu şi umbra SRI a testat terenul şi la Constanţa, dar a căzut la pace cu jupânii locului, Polaris M Holding. O altă mare companie care primeşte contracte pentru un sfert de secol, cu dezno­dământ penal. Acordul semnat de Polaris cu Primăria Constanţa în anul 2008 pentru o perioadă de 25 de ani, în valoare de 335 milioane de euro, face obiectul unui dosar în care fostul primar Radu Mazăre şi fostul deputat Eduard Martin, patronul firmei, sunt judecaţi pentru prejudici­erea oraşului cu peste 200 de milioane de lei. Mazăre, care ar fi primit şapte milioane de euro şpagă pentru acordarea acestui contract, cere acum azil politic în Madagascar, în timp ce Martin se află în arest.

740 de milioane de euro este valoarea totală a celor peste 300 de contracte de salubrizare primite de Romprest.

Florian Walter este acuzat de DNA de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la infracţiunea de spălare de bani. Faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2012-2014 chiar prin intermediul Companiei Romprest Service SA, cu un prejudiciu adus statului de 18,5 milioane euro.

30.000 de euro a luat şpagă fostul consilier prezidenţial Murgeanu

300 de luni este durata con-tractului oferit de Con-siliul Judeţean Vaslui.

Romprest este una dintre cele mai cunoscute firme de salubrizare din România, cu un patronat în care găsim anchetaţi penal, politicieni şi influenţe SRI

×
Subiecte în articol: Romprest Energy SRL