Omul de afaceri Ilie Carabulea i-a făcut plângere penală de abuz în serviciu şefului Directiţei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, pe motiv că ar fi permis devalizarea Băncii Carpatica de către managerii acesteia, giraţi de banca centrală. Însă, reprezentanţii BNR invocă o procedură judiciară în derulare şi se abţin de la comentarii până la finalizarea anchetei.
La pachet cu Cinteza, Carabulea, fost acţionar majoritar al băncii, i-a reclamat la DNA şi pe cei trei directori, Johan Gabriels, Elena Bădeanu şi Cosmin Bucur, dar şi pe membrii consiliului de supraveghere ai Băncii Carpatica. El îi acuză că au devalizat Banca Carpatica angajând cheltuieli inutile, dar şi ilegale, de peste un milioan de euro.
“ Vorbim despre contracte şi servicii inexistente şi care nu-şi justificau nici costurile, nici sustenabilitatea, achiziţii de maşini la preţuri fără licitaţii, fără comparări de oferte, cheltuieli care au privit achiziţia de echipamente sau de servicii de care banca nu avea nevoie“, a declarat Cătălin Dancu, avocatul lui Carabulea. Acesta a mai precitat că 90% din cheltuielile cu achiziţiile plătite de bancă nu au avut aprobarea şi mandatul AGA, nu au fost cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anii 2013-2014, cu consecinţe fiscale extinse pe anul 2015. În ceea de priveşte situaţia contractelor de consultanţă şi a altor prestări de servicii, auditul intern a constatat şi aici grave abateri de la lege, cheltuirea ilegală a fondurilor băncii, situaţie confirmată şi de către BNR, prin raportul întocmit de Direcţia de supraveghere la 27.04.2015. Totuşi, deşi a avut cunoştiinţă de această situaţie, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR nu a mişcat un deget pentru ca banca să nu fie furată de manageri şi a lăsat ca lucrurile să continue aşa luni de zile, spune avocatul lui Carabulea.
Nici Consiliul de Supraveghere al băncii, care avea în subordine Comitetul de Audit Intern, deşi a fost înştiinţat de această situaţie gravă, argumentată cu documente, date, cifre, statistici, nu a întreprins nimic pentru a lua măsuri de remediere, ba mai mult, a dispus suspendarea atribuţiilor tuturor membrilor de audit intern care au îndrăznit să facă un raport împotriva conducerii băncii. Pentru a nu fi atraşi într-o răspundere persoanală, membrii comisiei de audit au transmis raportul direct pe emailurile personale ale lui Nicolae Cinteză şi ale directorului Bogdan Marin.
Între linii
Ilie Carabulea a pierdut în jur de 10 milioane de euro din activitatea ilegală a managementului actual al băncii şi din vânzarea de acţiuni, acţiuni care au scăzut ca urmare a devalizării băncii, a spus avocatul Cătălin Dancu. Acesta a mai precizat că Ilie Carabulea a fost forţat să vândă, într-o perioadă nefavorabilă.