Mai mulţi oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE) au criticat decizia Standard&Poor's pentru lipsa de chibzuinţă de care a dat dovadă în retrogradarea ratingului Greciei, transmite Reuters.
Reprezentanţii băncii au respins speculaţiile potrivit cărora BCE ar putea pune la dispoziţia băncilor lichidităţi suplimentare. Lorenzo Bini Smaghi, membru în consiliul guvernatorilor BCE, anticipează că Grecia va primi în următoarele două zile acordul privind sprijinul financiar din partea UE şi FMI, el fiind optimist că măsurile de reformă vor funcţiona.
S&P a retrogradat, marţi, ratingul Greciei cu trei trepte, la nivelul "BB+", explicând că înrăutăţirea perspectivelor economice pune în pericol planul de reducerea a deficitului bugetar şi a datoriilor.
Un analist al Moody's a declarat la rândul său că agenţia ar putea revizui ratingul Greciei la nivelul junk (nerecomandat pentru investiţii).
Bini Smaghi, şeful băncii centrale din Italia, şi Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale din Austria, au apreciat că S&P s-a pripit cu retrogradarea ratingului Greciei, având în vedere că negocierile între autorităţile elene, reprezentanţii BCE, Comisia Europeană şi FMI continuă.
"Consider problematic faptul că S&P a modificat ratingul Greciei în timp ce negocierile sunt în curs", a spus Nowotny, care, în martie, a calificat sancţiunile aplicate de agenţii drept mai "aspre decât cele ale lui Dumnezeu".
ZVONURI DESPRE INTERVENŢIA BCE
"Este surprinzător că agenţiile de rating îşi comunică deja intenţiile, înainte de a cunoaşte datele. Atitudinea se află la limita eticii şi va conduce la pierderea credibilităţii agenţiilor de rating", a mai spus Bini Smaghi.
S&P a replicat că agenţia a arătat în repetate rânduri că programul de sprijin financiar va fi benefic pe termen scurt şi va permite Greciei să respecte ţinta privind deficitul bugetar, în 2010.
Mai multe speculaţii au apărut că BCE ar putea fi nevoită să pună la dispoziţia băncilor lichidităţi suplimentare şi să relaxeze condiţiile privind folosirea obligaţiunilor drept garanţii, sau chiar să cumpere obligaţiuni guvernamentale, dacă problemele Greciei se vor extinde.