x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Centrală Europeană a redus dobânda de bază la 0,5%

Banca Centrală Europeană a redus dobânda de bază la 0,5%

02 Mai 2013   •   16:04
Banca Centrală Europeană a redus dobânda de bază la 0,5%

Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât, joi, dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, până la nivelul minim record de 0,5%, în încercarea de a stimula economia zonei euro ameninţată de o nouă recesiune, transmite Bloomberg. Decizia Consiliului guvernatorilor BCE era una aşteptată de 45 dintre cei 70 de economişti intervievaţi de Bloomberg News.

Datele statistice publicate marţi de Eurostat arătau că rata şomajului în zona euro a atins un nivel record, în timp ce inflaţia a atins cea mai scăzută valoare din ultimii trei ani. Tot joi, BCE a decis ca ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 1,50%, respectiv 0%.

Ultima dată când BCE a redus rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare, o dobândă care determină costul unor credite în valoare de peste 850 miliarde de euro, a fost în luna iulie 2012. În perioada care a trecut din iulie, anul trecut, şi până astăzi, dobânda de politica monetară a BCE a rămas nemodificată la 0,75%.

×