x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii nu se lasă. Vor începe pe bandă rulantă procese cu clienţii

Bancherii nu se lasă. Vor începe pe bandă rulantă procese cu clienţii

de Daniela Ivan    |    17 Mai 2016   •   15:52
Bancherii nu se lasă. Vor începe pe bandă rulantă procese cu clienţii
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Deşi Legea dării în plată este în vigoare, clienţii care vor să ducă cheile la ghişeele băncilor şi să scape de datorii mai au de aşteptat. Bancherii au anunţat că vor ataca legea în instanţă  invocând neconstituţionalitate, astfel încât lupta se va muta definitiv la Curtea Constituţională a României (CCR).

Fiecare instituţie bancară aşteaptă cu nerăbdare să primească prima notificare pentru a o putea contesta, dar, deocamdată, sunt foarte puţini notari, avocaţi şi executori judecătoreşti care vor să primească aceste solicitări, motivând că nu ştiu ce onorariu să încaseze. Bancherii spun că vor primi notificările, pentru că nu au cum să se opună, fiind obligaţi de lege, dar de îndată ce vor fi notificaţi vor încerca să se înţeleagă pe cale amiabilă cu clienţii. Dacă discuţiile eşuează, vor ataca legea în instanţă pe motiv de neconstituţionalite la Curtea Constituţională a României. Au acest drept în baza  art. 146 lit. d) din Constituţie şi a art. 29-33 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR. “Clienţii trebuie să se documenteze atent şi să cântărească toate opţiunile pe care le au. Anticipăm că legea, în forma în care a intrat în vigoare, va da naştere la dispute juridice, atât în privinţa aspectelor de neconstituţionalitate, cât şi a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze”, a declarat Mihai Răută, director executiv Retail Risc la Raiffeisen.

O altă problemă neclară pe care notarii au adus-o în discuţie este dacă se plăteşte sau nu impozit pentru darea în plată şi cum se calculează acesta. Ministerul de Finanţe va trebui să dea un răspuns clar. Deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată, consideră că Ministerul Finanţelor trebuia să stabilească de la bun început, prin normele metodologice ale Codului Fiscal, dacă impozitul pe transferul bunului imobil se plăteşte sau nu şi cum se calculează acesta. El susţine că debitorul trebuie scutit de plata impozitului pe transferul proprietăţii.

 

Din 10 executori judecătoreşti care activează în Bucureşti, doar doi au spus că primesc notificări pentru darea în plată. Onorariul cerut a fost de 100 de lei.

5.230 de credite se află în proceduri de executări silite. Alte 316 au fost executate din 2008 şi până în prezent, potrivit BNR. Soarta acestor oameni depinde de darea în plată

 

Oamenii nu riscă nimic dacă notifică băncile. Achită o taxă de 100 de lei la un notar sau executor judecătoresc, dar nu mai plătesc ratele către bancă până la decizia dată de Curtea Constituţională. Iar dacă banca va avea câştig de cauză, se va reveni la situaţia dinainte de notificare.

×