x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii visează să dea credite

Bancherii visează să dea credite

de Daniela Ivan    |    07 Ian 2010   •   00:00
Bancherii visează să dea credite
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Băncile ar vrea să dea mai multe credite în 2010, însă nu prea au succes să convingă românii şi firmele să ia împrumuturi în vremuri de criză. O soluţie este reducerea dobânzilor, însă nu e clar cât de mult sunt dispuşi bancherii să micşoreze aceste dobânzi după semnalul dat în această săptămână de banca centrală.

Chiar dacă şomajul bate la uşă şi veniturile oamenilor sunt tot mai mici şi mai nesigure, băncile ar putea să reînceapă să dea credite firmelor şi persoanelor fizice. Primul pas a fost făcut de Banca Naţională a României (BNR), care a redus în urmă cu două zile dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%. Vor urma bancherii semnalul transmis de BNR?

"Ceea ce vrea BNR nu are nici o legătură cu ce vor bancherii. Chiar dacă vor da drumul la creditare, o vor face pentru că aşa se va stabili la Viena sau Atena şi nu pentru că vrea banca centrală", a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. El a mai precizat că băncile au continuat să dea împrumuturi la firmele multinaţionale şi statului român. "Capitalul românesc nu poate lua credite. La dobânzi de 18%-20%, ce afaceri poţi face ca să poţi restitui un astfel de credit? Nici una. Eu am îndoieli că se va relua creditarea pentru că nu vor fi clienţi", adaugă Şerbănescu.

Reluarea creditării înseamnă acordarea de împrumuturi către firme având în vedere că peste 80% din credite sunt acordate persoanelor juridice. În acest moment, majoritatea firmelor nu pare dispusă să facă investiţii. "Firmele româneşti adoptă o atitudine rezervată. Foarte multe încearcă chiar, atunci când pot, să-şi ramburseze anticipat ratele, să-şi reducă liniile de credit, pentru a-şi conserva marjele de profit", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Totuşi, oamenii de afaceri apreciază efortul băncii centrale de reducere a dobânzilor. "Decizia BNR e un lucru bun, care ar trebui să ajute mediul de afaceri. Însă în această perioadă firmele sunt prudente, nimeni nu angajează resurse pentru că nimeni nu are încredere că piaţa şi-a revenit", spune Florin Pogonaru, preşedinte AOAR.

STIMULAREA CONSUMULUI
Stimularea consumului în 2010 pare să fie un obiectiv atât pentru bancheri, cât şi pentru Guvern. Punctul central al proiectului de buget este creşterea consumului cu 3% pe parcursul acestui an. Şi băncile comerciale îşi doresc să crească consumul pentru a-şi salva afacerile. Încă din ultimele luni ale anului trecut, bancherii au început să coboare treptat dobânzile pentru consum. BCR a redus din noiembrie dobânzile fixe percepute la creditele de retail cu până la 2,8% la cele în lei şi cu 0,25% la creditele în euro.

Împrumuturile de nevoi personale BRD Expresso în lei au acum dobânzi cuprinse între 9,9%-12,5% pe an, în scădere cu până la 1,1%.

 

Dobânzile mai pot scădea cu câteva procente
Dobânzile la creditele în lei ar trebui să se situeze cu până la trei puncte procentuale peste dobânda-cheie în perioada actuală de recesiune, a opinat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la finele anului trecut. "Este o anumită rigiditate. Dobânzile la credite sunt mult mai ridicate decât dobânda de politică monetară, şi benefic pentru actuala perioadă de recesiune ar fi ca rata la activ să fie cu ceva procente, 1-3 puncte procentuale, peste dobânda-cheie de 8%. E vorba despre concurenţă", a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Decizia BNR luată în urmă cu două zile are rolul de a ajuta bancherii să opereze reduceri de dobânzi mult mai mari, consideră analiştii economici.

×
Subiecte în articol: redactie