x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile au început să scoată bani din ţară. Vezi cu cât a scăzut rezerva valutară a României în luna octombrie

Băncile au început să scoată bani din ţară. Vezi cu cât a scăzut rezerva valutară a României în luna octombrie

de Daniela Ivan    |    01 Noi 2011   •   12:12
Băncile au început să scoată bani din ţară. Vezi cu cât a scăzut rezerva valutară a României în luna octombrie

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu 1,43 miliarde de euro, pe parcursul lunii octombrie, si au ajuns la 32,2 miliarde de euro, potrivit informatiilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Unde s-au dus acesti bani? Rezervele au scazut in octombrie in principal din cauza iesirilor de capital din Romania, care au afectat rezervele minime obligatorii in valuta constituite de banci, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR."In comunicatul de azi privind rezervele internationale ale Romaniei vedem o scadere a valorii toale cu 1,352 milliarde euro, practic, de la 37,642 miliarde euro la 36,290 miliarde euro. Aceasta scadere intervine dupa ce cu o luna in urma, septembrie fata de august, inregistrasem o crestere cu 876 milioane euro. De unde vine aceasta variatie? Este un caz semnificativ de ceea ce inseamna efectele crizei globale, sau socurile crizei globale asupra indicatorilor economici din Romania", a declarat Adrian Vasilescu, citat de Mediafax. Acesta a mai precizat ca fluxurile de capital, cu dese intrari si iesiri, sunt specifice acestor timpuri de criza, cand capitalurile alearga de colo colo in cautare de oportunitati de moment.

La scaderea rezervei valutare a mai contribuit si scaderea euro in fata dolarului ca urmare a crizei datoriilor care a afectat Europa. Rezerva internationala a Romaniei este calculata si exprimata in totalitate in euro, dar BNR imparte aceasta rezerva, in proportii diferite, in euro, in dolari, franci, lire sterline."Deci, iata ce figuri ne face cursul euro/dolar. La sfarsitul lui august a fost 1,44 dolari/euro, la finele lui septembrie 1,34 dolari/euro si la finele lui octombrie 1,39 dolari/euro. Dincolo de aceste valori de la fine de luna, au intervenit variatii procentuale mari in cursul lunilor respective, practic intre 6 si 8%, niveluri ce de regula sunt uzuale pentru intervale de un an. In aceste conditii, dolarul s-a apreciat in septembrie, si a avut o contributie la cresterea de atunci, si s-a depreciat in octombrie, avand o anumita determinare in scaderea volumului rezervei", a continuat Vasilescu.

Pe de alta parte, cresterea pretului aurului si-a pus o amprenta pozitiva pe dinamica din acest an a rezervelor internationale a Romaniei, avand de la inceputul anului pana la finele lui octombrie o cotributie pozitiva de peste 800 milioane euro."In ceea ce priveste aurul, vedem ca cantitatea de aur a ramas neschimbata, la 103,7 tone pe tot pracursul anului, dar valoarea aurului s-a schimbat de la o luna la alta, plecand de la 3,258 miliarde euro in ianuarie, urcand in august la 4,216 miliarde euro, apoi coborand in septembrie la 4,016 miliarde euro si inregistrand o foarte usoar crestere in octombrie, pana 4,092 miliarde euro", a mai spus Vasilescu.

×