x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile au înregistrat pierderi în septembrie

Băncile au înregistrat pierderi în septembrie

de Daniela Ivan    |    10 Noi 2013   •   20:50
Băncile au înregistrat pierderi în septembrie
Provizioanele care s-au ridicat la 612 milioane lei au tras profiturile instituţiilor financiare în jos

Sistemul bancar românesc a înregistrat în luna septembrie o pierdere de 61 de milioane lei, ca urmare a reclasificării unor credite restructurate, care au determinat băncile să facă un plus de provizioane de 612 milioane lei. Cu toate astea, sistemul bancar se menţine pe profit de 1,46 miliarde lei, la nouă luni.
O creştere mai accentuată au avut provizioanele şI la mijlocul anului când banca centrală a cerut auditorilor să verifice în ce măsură garanţiile sunt corect reevaluate. Astfel, provizioanele la iunie au crescut cu 3,4 miliarde lei.

BNR a convenit cu partenerii externi, FMI şi CE, să finalizeze o analiză a restructurării creditelor, a gradului de încasare după restructurare şi a modului în care operaţiunile s-au reflectat în reclasificarea creditelor.

Pentru a păstra un serviciu bun al datoriilor pentru unele credite, mai ales de valori mari, băncile au refinanţat împrumuturile chiar şi de mai multe ori. În ciuda faptului că rescadenţările sau refinanţările nu aduceau şi un grad mai înalt de încasare a creanţelor, băncile nu reclasificau creditele şi nu constituiau provizioane.

Totuşi, sistemul bancar are profit după 9 luni

În ciuda pierderilor din septembrie, sistemul bancar este pe profit după nouă luni.

ŞI asta pentru că sectorul bancar românesc a înregistrat în primele opt luni un profit de 1,5 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de iunie, când ajunsese la un rezultat de 1,15 miliarde lei, după ce anul trecut a consemnat pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, pe fondul creşterii provizioanelor.

Profitul cumulat al băncilor s-a situat în primul semestru la 1,15 miliarde lei, după ce în perioada similară a anului trecut sistemul înregistrase pierderi de 200 milioane lei.

Pe tot parcursul anului trecut, sectorul bancar a ajuns la pierderi de 2,3 miliarde lei, "ca urmare a creşterii substanţiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul creşterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluării garanţiilor", potrivit raportului, care notează că băncile de talie mare au reuşit în general să rămână pe profit, potrivit Mediafax. Primele două bănci se menţin pe profit la nouă luni. BCR a raportat un profit de 560 de milioane lei la nouă luni, iar BRD un profit de 51 de milioane lei. Cele două bănci cumulează 41% din profitul total din sisitemul bancar. În România activează 41 de bănci, odată cu intrarea pe piaţa românească a băncii TBI Bank EAD Sofia în primul trimestru. La finele anului trecut erau 40 de bănci, după încetarea activităţii băncii C.R.Firenze în urma fuziunii prin absorbţie cu Intesa SanPaolo Bank. Din cele 41 de instituţii de credit, 27 sunt cu capital majoritar privat străin, 2 cu capital majoritar privat autohton, 2 bănci cu capital integral sau majoritar de stat, 9 sucursale ale băncilor străine, la care se adaugă şi o organizaţie cooperatistă de credit.
 

×