Ministerul de Finanţe vrea să ia la puricat băncile care nu au realizat în ultimii cinci ani profit să vadă dacă chiar nu le merg afacerile sau dacă se folosesc de tot felul de inginerii financiare ca să iasă pe pierdere. Ionuţ Mişa, ministrul Finaţelor, suspectează că aceste bănci îşi transferă creditele neperformante către companii offshore sau intragrup, provocând pierderi statul român.
Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a explicat că nu este vorba despre tot sistemul bancar, ci doar de 31 de bănci, din 46, care în ultimii cinci ani nu au plătit impozit pe profit. Băncile au vândut pe nimic creditele cu probleme profitând de faptul că legislaţia fiscală permite deducerea integrală a provizioanelor constituite. Inspectorii Fiscului au mai sesizat că s-au făcut vânzări de credite performante la valoare nominală către afiliaţi din alte ţări, dobânda şi comisioanele pentru acestea încasându-se în ţările respective.
Banca centrală nu poate face control fiscal
În replică, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că “ businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal”. Totuşi, şeful BNR a adăugat că Fiscul trebuie să acţioneze dacă se va dovedi că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara ei. "Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, pentru că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale ”, a spus Isărescu. Acesta a explicat că Fiscul trebuie să cerceteze dacă sunt probleme, iar Banca Naţională îl sprijină prin metodele pe care le are.
"Banca Naţională nu are niciun fel de mandat, de atribuţii, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituţie nu are profit şi, deci, nu plăteşte impozit pe profit, şi alta e să te uiţi în contabilitate şi să constaţi că nu a făcut profit, pentru că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara legii” Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Creditele problemă, date pe nimic
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a prezentat încă din aprile o analiză privind vânzarea creditelor neperformante. Acesta a arătat că băncile au vândut în 2016 credite neperformante în valoare de 725 miliarde de euro, din care 437 milioane de euro proveneau de la companii, iar restul de la populaţie. Georgescu a mai spus că preţul de vânzare a fost de 9% la companii şi de 12% la populaţie.
„Nivelul scăzut de preţ la care au fost vândute aceste portofolii justifică analiza ANAF din perspectiva legalităţii eventualelor optimizări fiscale “, a declarat atunci Georgescu. Analiza a fost prezentată după ce ANAF a început inspecţiile la unele bănci.