x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile străine vor să retragă banii din România

Băncile străine vor să retragă banii din România

de Daniela Ivan    |    19 Noi 2009   •   00:00

Băncile străine vor să scoată temporar bani din România şi discută la Bruxelles cu reprezentanţii BNR, FMI şi ai CE acceptarea unui procent de maximum 5% a expunerii individuale pe piaţa din România. În august, băncile au semnat un acord prin care şi-au asumat să-şi menţină expunerea o dată cu contractarea finanţării de la FMI.

Cele mai mari nouă bănci cu capital străin doresc introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piaţa din România, au declarat surse participante la întâlnire. Variaţiile în minus ale expunerii unei bănci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar. Dacă această măsură se va aproba, băncile vor putea să scoată din România până la 1,65 de miliarde de euro. Până acum, băncile străine au retras din România circa 0,7 miliarde de euro, potrivit informaţiilor oficiale de la BNR.

Asta înseamnă 2% din expunerea totală, expunere care se cifrează la aproape 33 de miliarde euro. Există însă voci chiar din BNR care susţin sub protecţia anonimatului că două mari bănci au retras recent, temporar, capitaluri de două miliarde de euro din piaţa românească, în absenţa posibilităţilor de a investi în plasamente în valută cu scadenţa pe termen scurt.

ÎNGRIJORARE CONPIROM şi UGIR-1903 cer FMI
să se implice în problema retragerilor de fonduri de piaţa românească de către sucursalele unor bănci străine, astfel încât banii împrumutaţi de România de la instituţiile internaţionale să fie folosiţi pentru relansarea economiei. "Retragerile masive de fonduri de pe piaţa românească înseamnă că, de fapt, banii luaţi cu împrumut de România de la instituţiile internaţionale şi pentru care contribuabilii vor plăti dobândă se întorc în străinătate fără să producă nici o relansare economică", se arată în comunicatul patronatelor.

×
Subiecte în articol: economic