x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile sunt lovite de şomajul mare şi de propria lăcomie

Băncile sunt lovite de şomajul mare şi de propria lăcomie

26 Aug 2010   •   00:00

Circa 500.000 de români au câte trei credite contractate, de obicei două la bănci şi încă unul la o instituţie financiară nebancară (IFN), aceştia fiind cea mai riscantă categorie în privinţa rambursării, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR). Creditele acordate acestor persoane totalizează 13,8 miliarde de lei. "Aceste persoane au în general trei credite (două la bănci şi unul la IFN) şi prezintă o rată a neperformanţei de 13,4% (iunie 2010), similară pe cele două categorii de creditori", se spune în raport.

Aproximativ 4,5 milioane de persoane au credite în România, număr ce depăşeşte totalul salariaţilor. "În medie, o persoană debitoare trebuie să onoreze circa 1,75 credite", continuă raportul.
Paradoxal, cele mai numeroase credite neperformante sunt cele de valoare mică, respectiv sub 5.000 de lei. Ceea ce duce BNR la concluzia că este nejustificat ca băncile să impună acestor clienţi rate mai mari pentru dobânzi. Numărul persoanelor cu credite neperformante a crescut cu 80% în intervalul decembrie 2008-iunie 2010. Unul din zece debitori persoane fizice ai sectorului bancar este restanţier şi acumulează în medie 1,4 credite restante peste 90 de zile.
Rata creditelor neperformante a crescut semnificativ, de la 2,4% în decembrie 2008 la 6,9% în iunie 2010.

×
Subiecte în articol: economic