Piata creditului imobiliar s-ar putea dezvolta mai mult daca bancile ar putea lua in considerare la calcuarea veniturilor banii trimisi din strainatate de muncitorii romani.
DANIELA IVAN
Bancile doresc ca BNR sa le permita sa ia in considerare la eligibilitatea creditului ipotecar/imo-biliar si veniturile din strainatate. Numai in acest an au intrat in tara 3 miliarde de euro, bani care nu pot fi luati in calcul la eligibilitatea unui credit pentru locuinte. "Daca un client dovedeste cu acte ca primeste 7.000 de euro din strainatate, eu ca banca nu pot sa-i iau in calcul acesti bani. Normele BNR nu-mi permit, deoarece aceste venituri nu sunt permanente", a declarat Petru Rares, presedinte la Banca Romaneasca. El a precizat ca nici in cazul unui salariat nu exista garantia ca nu va ajunge somer.
Bancile se bat pe acesti bani deoarece studiile arata ca un milion de romani vor pleca la munca in strainatate in urmatorii cinci ani.
CREDITARE. Dupa ce BNR a introdus noile norme de creditare, viteza de crestere a imprumuturilor ipotecare/imobiliare s-a mai domolit. Insa tot s-au inregistrat cresteri. "In iunie 2004, fata de decembrie 2003, volumul creditarii a ajuns la 32.000 de miliarde de lei, fata de 22.000 de miliarde lei", a declarat Petru Tulin, director Directia Reglementare si Autorizare la Banca Nationala. Cu toate astea, nivelul este foarte scazut comparativ cu cererea interna, dar si cu nivelul din tarile vecine. "Ponderea creditelor pentru locuinte in creditul neguvernamental este 8,15% in Romania, in timp ce in Europa ajunge la 70-80%", a spus Tulin.
CERERE MARE. Nevoia de locuinte este foarte mare in Romania, insa putini clienti sunt eligibili, deoarece nivelul de trai a crescut mult mai lent comparativ cu pretul locuintelor. "Statisticile Bancii Nationale arata ca un roman detine, in medie, 17,4 mp, in comparatie cu 32,1 la suta in Ungaria si cu 25,5 la suta in Cehia. Insa putini solicitanti sunt eligibili, desi romanii sunt mult mai solvabili decat in acte, spun reprezentantii bancilor. "Este o minciuna nationala ca 80 la suta dintre salariati au salariul minim pe economie. La banii astia nu angajezi nici o femeie de serviciu", a spus Rares. El a mai adaugat ca este clar ca exista venituri suplimentare, iar BNR trebuie sa se gandeasca dupa ce-si va atinge obiectivul de inflatie cum sa le adune.
NemulTumire
"Daca un client dovedeste cu acte ca primeste 7.000 de euro din strainatate, eu ca banca nu pot sa-i iau in calcul acesti bani" - Petru Rares, presedintele Bancii Romanesti
Citește pe Antena3.ro
POTENTIAL
Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni va da un impuls fara precedent pe piata imobiliara romaneasca. Aceasta banca are 1.426 de sucursale, din care 856 in mediul rural, care a inceput sa devina tentant de investitiile ipotecare/imobiliare. Exista la sate un mare potential, iar cine va intra pe aceasta piata va aduna multi clienti, considera reprezentanti din sistemul bancar. Potrivit strategiei de privatizare adoptata de Guvern, CEC isi va schimba proprietarul pana la sfarsitul anului 2005.