Prin urmare, cea mai scumpă bancnotă de 20 de lei se vinde cu 5.800 de lei.
"Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulaţie, şi asta îţi dă impresia că le găseşti rar, şi atunci când o găseşti o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alţii. Colecţionezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investiţională foarte mare" explică Adrian Asoltanie, consultant financiar.
Vis de îmbogățire cu bacnota de 20 de lei
Bancnota inscripționată cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, tânăra care a luptat şi a murit în Primul Război Mondial, a fost lansată în urmă cu trei ani. BNR a pus în circulaţie 40 de milioane de exemplare, dar puţini români o folosesc, unii aşteaptă se îmbogăţească din vânzarea ei.
"În ultima perioadă a fost o nebunie, în care unii dintre ei au început să dea drumul la bancnote, şi observ inclusiv la colegele din magazin că atunci când primesc una, li se pare că au primit ceva deosebit. Probabil că da, o păcăleală care circulă pe net îi face pe oameni să se gândească că s-ar putea să câştige ceva bani", spune Cătălin Scarlat, proprietarul unui supermarket.
Comercianții nu au monede pentru a da rest clienților
Totodată, monedele sunt insuficiente. Comercianții acuză lipsa acestora deoarece nu pot să dea restul clienților.
"Moneda aproape că n-o găsim pe piaţă. Suntem obligaţi să căutăm firme care gestionează tonomate de cafea, aparate care vând diverse chestii cu fise şi să-i rugăm să ne aducă moneda, pentru că băncile nu ne pot oferi atâta monedă câtă avem noi nevoie şi, dacă ne oferă, ne oferă contracost, contra unui comision de schimb. Cerem 10.000 de lei monedă şi primim 9800", spune Feliciu Paraschiv, preşedintee Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
BNR a emis monede cu patru valori. Mulţi comercianţi se plâng că aproape nimeni nu mai plăteşte cu cele de un ban şi cinci bani, iar fisele de 10 şi 50 de bani sunt rarităţi, transmite observatornews.ro.