x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani din masina de rulat sarmale

Bani din masina de rulat sarmale

19 Dec 2004   •   00:00

BUSINESS
Un cipriot a adus in Romania masina de facut sarmale. Ea poate rula sarmaua fie in foi de vita-de-vie, fie in varza. Afacerea va aduce intreprinzatorului cateva milioane de dolari in anul 2005. Un specialist in vanzari cipriot a adus in Romania masina de facut sarmale. In doar cateva secunde, ea poate rula sarmaua fie in foi de vita-de-vie, fie in varza. Afacerea va insemna in 2005 cateva milioane de dolari.

ADRIAN MIHAI

DEMONSTRATIE. Peste jumatate din cumparatorii masinii de sarmale se lasa sedusi in timpul demonstratiilor
Foarte populara in Grecia de mai multi ani, unde s-a vandut in opt luni intr-un milion de bucati, masina a facut deja furori si la noi. Dupa ce au facut un sondaj printre romance, ei au aflat ca foarte multe tinere nu gatesc sarmale tocmai din cauza faptului ca este dificil sa le ruleze. Timp de o luna, masina se vinde exclusiv in Carrefour, in Bucuresti si Brasov. Dupa Craciun, ea se va gasi insa si in restul tarii. Reactia pietei a fost excelenta, considera intreprinzatorul cipriot Neofytos Vasiliou.

SUCCES. In 10 zile, in Romania s-au vandut mai bine de 6.000 de masini. Cei mai multi cumparatori sunt femeile de 20-40 de ani, dar intreprinzatorii povestesc si ca au vazut o femeie de 75 de ani care a fost foarte incantata si a cumparat chiar doua aparate. Prima etapa, aceea de testare a pietei, a inceput cu importul a 10.000 de bucati. Succesul de la Indagra, cand in patru zile s-au dat 900 de masini, precum si vanzarile din Carrefour au sporit increderea in produs. Un al doilea lot de 20.000 de bucati soseste in Romania pana la sfarsitul anului. Pretul este foarte rezonabil, dupa cum considera Vasiliou. In Grecia, ele se vand aproape de doua ori mai scump. O explicatie a succesului este si faptul ca vanzarea se bazeaza pe demonstratii care au loc in permanenta in Carrefour. Cei neincrezatori incerca si ei sa vada daca la randul lor pot obtine performanta de a rula o sarma in cateva secunde. Fara acestea, vanzarile nu s-ar ridica decat la jumatate sau chiar mai putin, apreciaza Vasiliou.

EXPANSIUNE. Dupa ce va cuceri toata Romania, Vasiliou va trece granita in Moldova, iar apoi in Ungaria. Pe lista se mai afla si Armenia si Georgia. Inceputul anului nu inseamna stoparea vanzarilor. Pentru ca sarmale se fac mai tot anul si pentru ca masina mai poate fi folosita si pentru chiftele, carnati in foietaj, placinta cu branza si baclava, inceputul noului an inseamna dezvoltarea retelei de distributie. Tinta pentru anul viitor este de cateva sute de mii de bucati. El stie exact cate familii sunt in Romania: 5,3 milioane. Pana la a le dota pe toate cu cate o masina de sarmale, el se gandeste ca la anul sa convinga macar 10% dintre ele. Chiar si asa piata arata interesant. Cum viata unei masini este estimata la trei-patru ani in conditii normale de utilizare inseamna ca afacerea are un potential deosebit pe termen lung.

TRADITIE
Vasiliou considera ca traditia nu este afectata de utilizarea acestei masini. Mai mult chiar, el crede ca pe masura ce oamenii devin tot mai ocupati si nu mai au timp sa gateasca mancaruri complicate s-ar putea pierde o mancare traditionala a romanilor. Asadar, masina va avea ca efect chiar perpetuarea traditiilor, ba chiar ii va face pe oameni sa manance mai des sarmale, fiind mai usor de gatit. Vasiliou este specialist in vanzari si tine numeroase seminarii pe aceasta tema in care impartaseste din experienta sa practica.
×
Subiecte în articol: economic masina sarmale