Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca vrea 'sa puna tara in siguranta' ducand rezerva de aur la 200 de tone. Aceasta ar insemna aproape o dublare a rezervei de aur a Bancii Nationale a Romaniei, in prezent de 103,7 de tone. Este pentru prima data cand un factor politic,
in speta Traian Basescu, da asemenea indicatii privind directia politicilor BNR, o institutie care pana acum si-a pastrat independenta. BNR a fost principalul beneficiar al industrializarii aurului in Romania. Deciziile privind rezerva de aur au fost intotdeauna luate pe criterii comerciale si a interesului politicii monetare. Incepand din anul 2000, o data cu modificarea legislatiei si liberalizarea pietei aurului, BNR a redus achizitia de metale pretioase iar in cele din urma a sistat-o. De la maximul de 105 tone, rezerva BNR a scazut la 103,7 tone in urma despagubirii oamenilor carora li se confiscasera bijuterii in perioada comunista.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit in nenumarate randuri despre importanta rezervei monetare si valutare si a subliniat faptul ca stagnarea acesteia nu inseamna neaparat o evolutie rea. 'Rezerva nu poate creste la nesfarsit, pentru ca exista un optim al rezervei', spunea Isarescu, acum cu un an. Cotatia aurului a atins in ultima vreme maxime istorice, apropiindu-se vertiginos de 2.000 de dolari/uncie, investitorii considerand aurul un activ sigur. Analistii au avertizat ca aceasta crestere nu poate continua la nesfarsit, spargerea 'bulei aurului' fiind iminenta.