x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu dictează BNR să cumpere aur

Băsescu dictează BNR să cumpere aur

de Vali Blanaru    |    23 Aug 2011   •   21:00

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca vrea 'sa puna tara in siguranta' ducand rezerva de aur la 200 de tone. Aceasta ar insemna aproape o dublare a rezervei de aur a Bancii Na­tio­nale a Romaniei, in prezent de 103,7 de tone. Este pentru prima data cand un factor politic,

in speta Traian Basescu, da asemenea indicatii privind directia politicilor BNR, o institutie care pana acum si-a pastrat inde­pen­den­ta. BNR a fost principalul beneficiar al industrializarii aurului in Romania. Deciziile privind rezerva de aur au fost intotdeauna luate pe criterii comerciale si a interesului poli­ti­cii monetare. Incepand din anul 2000, o data cu modificarea le­gis­latiei si liberalizarea pietei au­ru­lui, BNR a redus achizitia de me­tale preti­oa­se iar in cele din urma a sistat-o. De la maximul de 105 tone, rezerva BNR a sca­zut la 103,7 tone in urma des­pa­gubirii oamenilor carora li se confiscasera bijuterii in perioada comunista.

Guvernatorul BNR, Mugur Isa­rescu, a vorbit in nenumarate randuri despre im­portanta re­zer­­vei monetare si valutare si a subliniat faptul ca stagnarea acesteia nu inseamna neaparat o evolutie rea. 'Rezerva nu poate creste la nesfarsit, pentru ca exista un optim al rezer­vei', spunea Isarescu, acum cu un an. Cotatia aurului a atins in ultima vreme maxime istorice, apropiindu-se vertiginos de 2.000 de dolari/uncie, investitorii consi­de­rand aurul un activ sigur. Ana­listii au avertizat ca aceasta crestere nu poate continua la nesfarsit, spargerea 'bulei aurului' fiind iminenta.

×
Subiecte în articol: economia traian basescu rezerva bnr