Pusculita cu bani numita Registrul Comertului continua sa starneasca multe dispute. Camerele de Comert si Ministerul Justitiei se lupta pentru o miza mare, 960 de miliarde de lei vechi, circa 27.000.000 de euro.
Proiectul Legii Camerelor de Comert, aflat in dezbateri la comisia juridica de la Camera Deputatilor, a intrat si in atentia societatii civile. Doua institutii, Transparency International si Pro-Democratia, au organizat ieri o conferinta de presa la care a fost invitata si conducerea Registrului Comertului, subordonat acum Ministerului de Justitie. Nu insa si reprezentantii Camerelor de Comert, care au sosit totusi neinvitati. PREVEDERI LEGALE. Proiectul de lege prin care Registrul ar putea reveni din nou la Camerele de Comert este considerat neconstitutional de catre conducerea acestei institutii. "Proiectul de lege este initiat de doi parlamentari liberali fosti presedinti ai Camerelor de Comert, acum presedinti onorifici, si prevede, printre altele, desfiintarea unei institutii publice si atribuirea directa, cu ocolirea prevederilor legale, a unui serviciu public si a unor bunuri publice din patrimoniul statului in administrare privata", a declarat Eugen Ghiulea, directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). El a mai spus ca nu vede nici un motiv ca aceasta institutie sa treaca in regim privat, insa, chiar daca s-ar dori acest lucru, nu s-ar putea face prin atribuire directa, ci numai prin concesiune. CONSIDERENTE MORALE. Reprezentantii Camerelor de Comert sunt de o cu totul alta parere. "Trecerea de la Registrul Comertului la Justitie s-a facut intr-un mod dictatorial si ilegal, intr-un dispret total al celor mai elementare norme de drept dintr-un stat in care Constitutia garanteaza dreptul la proprietate", spune Stefan Popa, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. El mai precizeaza ca, in Romania, institutia Registrului Comertului a aparut la initiativa Camerelor de Comert si ca, in 1990, tot acestea din urma, cu fondurile proprii si cu asistenta din partea Guvernului Olandei, au reinfiintat Registrul Comertului, au dotat Oficiul National si pe cele teritoriale cu tehnica de calcul si au scolarizat personalul. BANI. Registrul a produs anul trecut 960 de miliarde de lei vechi din taxele pe care oamenii de afaceri le platesc la infiintarea sau modificarea unor firme. Ce s-a facut cu acesti bani? "Au fost utilizati pentru dotarile care s-au facut, pentru plata luminii, gazului, salariilor si o parte a ramas neutilizata", a explicat directorul ONRC. In replica, Nicolae Vasile, vicepresedintele Camerei Bucuresti, a spus ca Registrul nu a platit nici un leu chirie Camerei Bucurestiului sau Camerei Romaniei, desi a functionat ani in cladirea din "Octavian Goga".
Citește pe Antena3.ro
CASTIG SAU PIERDERE
|
Nimeni nu stie daca insa Camerele de Comert au pierdut sau au castigat prin infiintarea Registrului Comertului. Desi Registrul a fost preluat de catre Ministerul Justitiei inca din anul 2002, pana acum nu s-a facut o expertiza finaciar-contabila, care sa calculeze la cat se ridica valoarea bunurilor pe care Registrul le-a luat in momentul preluarii. "Avem noi o evidenta a noastra, dar sigur este neoficilala si nu are nici o valoare in instanta, care ne arata ca majoritatea Camerelor nu au pierdut si ca aveam tot dreptul sa utilizam echipamnetele", a declarat Eugen Ghiulea. El este insa contrazis de presedintele Camerei Bucuresti. "Daca delegarea organizarii Registrului Comertului era o decizie aflata in mod legitim la indemana Guvernului, ocuparea abuziva a spatiilor, preluarea tehnicii de calcul si a bazei de date au fost masuri care au incalcat drepturile sistemului cameral", spune Popa.
|