x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Benzina s-a scumpit cu 30%

Benzina s-a scumpit cu 30%

13 Dec 2010   •   19:20

Preţul carburanţilor a crescut cu 30% în acest an, potrivit transportatorilor, care critică politica „monopolistă” de preţuri a companiilor petroliere din ţara noastră. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită intervenţia Guvernului, deoarece preţurile carburanţilor dezechilibrează bugetele companiilor, iar curând ar putea să „blocheze economia” ca şi în Grecia. Uniunea susţine că firmele de transport sunt nevoite să suporte o presiune a costurilor din carburanţi alături de alte componente de cost majorate, respectiv TVA, taxele locale, primele de asigurare şi taxele de drum. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut de nenumărate ori Executivului în acest an să introducă o „taxă Robin Hood” pentru companiile petroliere. AOAR consideră că scumpirile carburanţilor nu se justifică şi că producătorii din domeniu „au un comportament economic de tip cartel”.

Acum o lună, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara că preţurile car­buran­ţilor vânduţi în România evo­luea­ză în divergenţă faţă de factorii care ar trebui să-i influenţeze, respectiv cotaţiile internaţionale ale barilului de ţiţei şi cursul leu-dolar, iar banca centrală nu înţelege mecanis­me­le din spatele scumpirilor.

Piaţa distribuţiei de combustibili este investigată încă din 2005 de Consiliul Concurenţei fără a fi anunţat vreun rezultat.

×
Subiecte în articol: economia