x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Berceanu avertizează firma Astaldi, care execută modernizarea DN 79

Berceanu avertizează firma Astaldi, care execută modernizarea DN 79

17 Iun 2010   •   00:00

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, joi, la Arad, că firma Astaldi, care execută lucrările de modernizare a DN 79, între Arad şi Oradea, ar putea fi dată în judecată dacă nu execută reparaţii pe cheltuială proprie acolo unde au apărut gropi la scurt timp după asfaltare.

Berceanu a declarat, într-o conferinţă de presă la Arad, că firma Astaldi a făcut greşit lucrările de modernizare a DN 79 pe o distanţă de 20 de kilometri, unde au apărut gropi, transmite corespondentul Mediafax.

Ministrul a spus că reprezentanţii Astaldi încearcă să dea vina pentru aceste probleme pe studiul de fezabilitate în baza căruia s-a făcut proiectul, studiu aparţinând ministerului.

"Noi am avut un studiu de fezabilitate pe care firma Astaldi l-a acceptat şi a făcut proiectarea cu o soluţie tehnică care s-a dovedit că nu a pus-o în operă cum trebuia. Au pus un strat de grosimea care trebuia, dar nu de amestecul care trebuia (...) Trebuia să pună piatră spartă cu argilă, dar 80 la sută este argilă şi doar 20 la sută este piatră, trebuia să fie cu totul şi cu totul altceva", a spus Berceanu.

Radu Berceanu a adăugat că în cazul finanţării lucrărilor pe DN 79 este vorba de proiectare şi construcţie, "deci cel care câştigă trebuie să şi proiecteze şi să şi construiască".

"Acum se încearcă pasarea vinovăţiei, respectiv proiectul ar fi fost greşit pentru că studiul de fezabilitate ar fi fost greşit. Oricine este de vină în afară de ei. Dacă vor să schimbe soluţia, suntem de acord, dar în banii lor, cei alocaţi acestei lucrări. Sigur că este neconvenabil pentru ei, care au făcut vreo 20 de kilometri proşti", a afirmat Berceanu.

Radu Berceanu a adăugat că "toţi constructorii trebuie să se înveţe că ceea ce a fost mai demult, când greşea constructorul şi plătea beneficiarul, s-a terminat".

"Au greşit, trebuie să plătească. Dacă se încăpăţânează, putem ajunge în justiţie", a conchis ministrul.

Zeci de şoferi au reclamat, la sfârşitul lunii decembrie 2009, autorităţilor din Arad existenţa a numeroase gropi în asfalt pe DN 79 Arad - Oradea, tronson pe care unii şoferi susţin că şi-au avariat autoturismele, în timp ce firma care ar fi trebuit să reabiliteze tronsonul a fost amendată.

Reabilitarea DN 79 a început în luna august 2009, urmând ca în doi ani să fie asfaltaţi 115 kilometri de drum. Costul lucrării se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: redactie