x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Berceanu vrea în avans 2 mld. euro de la buget

Berceanu vrea în avans 2 mld. euro de la buget

06 Ian 2010   •   00:00

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu va solicita Guvernului "un spaţiu fiscal" prin care instituţia să poată cheltui în avans de la buget circa două miliarde euro în următorii trei ani, pentru proiecte aferente Coridorului IV pan-european, bani care vor veni apoi de la UE, BERD şi BEI.



"Avem nevoie de această aprobare specială pentru spaţiu fiscal pentru un număr de proiecte separat de restul, pentru că altfel nu avem cum să ieşim din acest cerc vicios în care proiectele nu se mai termină. Am vorbit despre acest lucru şi cu prim-ministrul şi cu ministrul de Finanţe", a declarat, miercuri, Berceanu, prezent la comisiile reunite ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului de stat pe acest an.

Berceanu a reluat ideea potrivit căreia bugetul Ministerului Transporturilor ar trebui să reprezinte 3,5% din PIB, dar şi că proiectele finanţate de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) nu pot fi începute fără a fi asigurate sume de la bugetul de stat pentru cofinanţarea proiectelor.

Referitor la preluarea metroului de către Primăria Bucureşti, Berceanu a spus că este de acord cu acest proiect, însă municipalitatea nu poate susţine investiţiile şi nici subvenţia pentru călătoria cu metroul.

"Cu mare plăcere semnăm toate hârtiile. Chiar şi mâine dimineaţă, însă Primăria nu are de unde să dea subvenţia de 500 milioane lei anual şi nici alte miliarde euro pentru investiţii", a spus Berceanu.

Pe teritoriul României, coridorul IV Paneuropean se desfăşoară pe traseul Curtici, Arad, Sibiu, Braşov, Bucureşti şi Constanţa. 

×
Subiecte în articol: redactie