x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a dat semnaul: reduceti dobanda!

BNR a dat semnaul: reduceti dobanda!

08 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Dupa indelungi tatonari, Banca Nationala a Romaniei a luat, in sfarsit, decizia de a reduce dobanda de interventie cu 0,5 puncte procentuale. Decizia este considerata de bancheri si analistii economici mai degraba simbolica.
VALI BLANARU

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, ieri, rata dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 20,75% pe an. "Consiliul de administratie al BNR a Romaniei a evaluat recentele evolutii in procesul de dezinflatie si in conturile externe, precum si tendintele pentru perioada urmatoare si a decis reducerea ratei dobanzii de interventie a bancii centrale cu 0,5 puncte procentuale", se arata intr-un comunicat al BNR.

Prudenta

Comunicatul precizeaza ca Banca Centrala va mentine conduita prudenta in politica monetara, in stransa corelatie cu evolutia cererii agregate si a importurilor, care au continuat sa creasca in ritmuri inalte, de natura sa induca riscuri pentru procesul de dezinflatie si pentru conturile externe. "Consiliul de administratie subliniaza hotararea sa de a pastra politica monetara in parametrii necesari atingerii tintei de inflatie de 9% pentru acest an si 6% pentru 2005", se precizeaza in comunicatul BNR.

Pareri impartite

Decizia BNR de a reduce dobanda de interventie nu va avea efecte spectaculoase asupra dobanzilor practicate de banci atat la depozitele populatiei cat si la credite. "Bancile vor reviziu dobanzile insa nu va fi ceva spectaculos. Ma astept ca dobanda de interventie sa scada in continuare, pana la sfarsitul anului cu trei sau patru puncte procentuale. Pana atunci, reducerea aceasta de 0,5 puncte procentuale va fi mai putin vizibila", considera Radu Geatian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancherilor (ARB), si prim-vicepresedinte al Alpha Bank. Desi comunitatea bancara astepta decizia BNR, spune Ghetea, bancile vor reactiona diferit in functie de politica fiecareia.

Asteptam

"Acest nivel nominal de 0,5 puncte procentuale este mic si nu cred ca BNR va obtine efectul scontat. Ne asteptam ca acest trend sa continue, iar decizia BNR sa fie un semnal care ar putea sa declanseze o miscare mai mare", ne-a declarat Dan Pascariu, vicepresedintele ARB si presedintele HNB Bank. El a adaugat ca atunci reduceri de tipul 0,5 puncte procentuale se practica de obicei la dobanzi sub 10%. "Se va putea vorbi de un trend de abia la o a doua interventie a Bancii Nationale", a adaugat el.

BNR e cu ochii pe inflatie

"Este o scadere prudenta care dovedeste ca BNR supravegheaza atent evolutia inflatiei, a deficitului de cont curent, care ramane important, si a arieratelor, care au crescut si care tot in inflatie se traduc pana la urma", a declarat Bogdan Baltazar, presedintele BRD Groupe Societe Generale. El spune ca bancile vor analiza daca este cazul sa reduca robanzile. "In cel mai bun caz, dobanzile la credite si depozite vor scadea cu 0,5%. Daca BNR este prudenta, noi vom fi chiar mai circumspecti decat ei. In nici un caz nu vom fi mai putin prudenti ca BNR", a adaugat Baltazar.

Daniel Daianu: "Atentie la economisire"

"Bancile au asteptat aceasta decizie a BNR si este de asteptat ca si alte banci sa urmeze exemplu BCR care a redus dobanzile la credite. Va exista insa tentatia reducerii dobanzii si la depozite. Este de urmarit ce efect va avea aceasta asupra economisirii, care ar putea fi descurajata intr-o perioada in care apetitul pentru consum creste", considera analistul economic Daniel Daianu. El crede insa ca BNR si-a facut bine calculele ininte de a lua aceasta decizie, cu atat mai mult cu cat toata lumea astepta un semnal in piata. "BNR trebuie sa se gandeasca la toate consecintele pe care le are o astfel de decizie. Politica Bancii Centrale trebuie sa serveasca cat mai multe interese. Nu poti sa scazi dobada pentru ca apoi sa-si explodeze deficitele", spune Daianu. El crede ca BNR va lua a noua decizie de a reduce dobanda de interventie daca procesul de dezinflatie va continua, daca deficitele se vor integra in cote previzibile, daca bancile vor reduce spredurile, daca politica de salarii va fi una prudenta si daca cererea interna si cheltuielile publice nu vor exploda in a doua jumatate a anului. "BNR trebuie sa fie prudenta. 0,5 puncte procentuale e un pas bun, asa cum era de asteptat de la o banca centrala", a concluzionat Daianu.

Ionut Balan: "BNR sufla si in iaurt"

"Dupa ce a vazut ce s-a intamplat in 2003 (n.r. - cu deficitul de cont curent) Banca Nationala sufla si in iaurt. Reducerea dobanzii cu 0,5 puncte procentuale e mai mult un gest simbolic. Marea mea curiozitate este daca se vor reduce si marjele dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite", spune analistul economic Ionut Balan. El sustine ca daca atunci cand bancile comerciale vor decide sa reduca aceasta diferenta va fi un semnal clar de insanatosire economica. "Acest lucru ar arata, in opinia mea, o sanatate imbunatatita a economiei romanesti. Dar daca acest lucru nu se va produce inseamna ca nimic nu este suficient de durabil: nici cresterea economica, nici dezilflatia si nici veniturile. Astept cu mare interes corectiile din 2005", a concluzionat Ionut Balan.
×
Subiecte în articol: economic puncte procentuale