x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR amână bonusurile bancherilor

BNR amână bonusurile bancherilor

02 Ian 2011   •   18:10

România se alătură grupului de state care încep să reglementeze acordarea de bonusuri pentru bancheri astfel încât acestea să fie legate de performanţe şi să scadă plăţile în numerar. După ce bonusurile nesimţite acordate bancherilor au fost arătate cu degetul în timpul crizei financiare pentru riscurile prea mari preluate de bănci mai multe state ale lumii, precum Marea Britanie, au luat măsuri pentru reglementarea acestora.

Acum, Banca Naţională a României (BNR) obligă băncile să amâne cu 3-5 ani plata a minimum 40% din remuneraţiile variabile, în vreme ce minimum 50% din bonusuri să fie acordate în acţiuni ale instituţiei, potrivit unui regulament care a intrat în vigoare la finele anului trecut.

Noua viziune asupra bonusurilor şi beneficiilor suplimentare acordate bancherilor români vine după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a acuzat la finele lui 2010 că puţini angajaţi dintr-o sucursală de bancă ştiu să citească un bilanţ contabil. El acuza atunci şi că BNR a redus dobânda de referinţă dar băncile comerciale nu au scăzut dobânzile la credite. Guvernul estimează că băncile au avut în 2010 profituri totale de 2 miliarde de lei, uşor mai mici decât în 2009 în condiţiile în care economia a scăzut cu 10% în ultimii doi ani.

Vârful de profit, de 4,4 miliarde de lei a fost obţinut de sistemul bancar în 2008. Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu declara şi el că 48% din profitul de 1,3 miliarde de lei acumulat de bănci în primele nouă luni a fost realizat de primele trei bănci din ţară în funcţie de active. Acestea sunt BCR, BRD şi Raiffeisen. Pierderile sectorului au totalizat 1,77 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: economia