x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Băncile noastre: sigure şi solide

BNR: Băncile noastre: sigure şi solide

de Daniela Ivan    |    14 Oct 2008   •   00:00
BNR: Băncile noastre: sigure şi solide

România nu este lovită în mod direct de criza internaţională. "Nu este cazul să intrăm în panică sau să copiem comportamentul altor ţări, pentru că băncile româneşti sunt extrem de solide", a declarat ieri guvernatorul Mugur Isărescu. El i-a criticat şi pe analiştii care au făcut declaraţii alarmiste.



România nu este lovită în mod direct de criza internaţională. "Nu este cazul să intrăm în panică sau să copiem comportamentul altor ţări, pentru că băncile româneşti sunt extrem de solide", a declarat ieri guvernatorul Mugur Isărescu. El i-a criticat şi pe analiştii care au făcut declaraţii alarmiste.
Băncile româneşti sunt foarte bine capitalizate, sunt extrem de solide, iar banca-mamă nu-şi poate retrage finanţările, chiar dacă ar avea probleme. "Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nici o formă (...) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte juridice. O eventuală bancă-mamă cu probleme nu poate să-şi retragă banii când vrea", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Mai mult, el a arătat că totalul împrumuturilor făcute de băncile româneşti la băncile-mamă din străinătate se ridică la circa 23 de miliarde de euro, dar că 63% din aceste sume au scadenţă mai mare de un an. Deci, peste 14 miliarde de euro vor rămâne în băncile din România mai mult de 12 luni. Banii plasaţi în bănci sunt siguri pentru că solvabilitatea şi lichiditatea băncilor din România nu este numai una dintre cele mai bune din regiune, ci din lume, a apreciat guvernatorul. "Există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneşte că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depăşeşte 14%-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituţii de credit extrem de solide", a declarat ieri Isărescu.


Cine se joacă cu leul?

Isărescu spune că BNR nu a intervenit pe piaţă pentru a susţine leul, ci pentru a sprijini piaţa. "O bancă centrală trebuie să intervină atunci când nu este convinsă asupra realităţii cotaţiilor din piaţă. Suntem de acord să stabilim cursul între jucători reali, dar suntem împotriva mişcărilor ireale. Când avem suspiciuni trebuie să vedem dacă operaţiunile sunt adevărate", a mai declarat Isărescu. "Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei şi îşi permite să cumpere lei la 18%, ca să vândă contra valută", a spus guvernatorul. BNR a intervenit pe piaţa interbancară atât în şedinţa de vineri, cât şi luni.


Măsuri contra zvonacilor

Banca centrală ar putea adopta măsuri drastice, care vor merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare, dacă se dovedeşte că au existat bancheri care au răspândit zvonuri. "S-a sărit puţin calul, n-aş vrea să vorbesc cu păcat, şi în această încordare a concurenţei este un bun prilej să te gândeşti la achiziţii. Dacă se va dovedi că unele zvonuri pleacă din sistem, voi propune măsuri drastice, chiar să retragem licenţa", a spus Isărescu. El a arătat că a avut o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor şi că BNR va sprijini măsurile împotriva "răspândacilor". "Nu cred că va trebui să mai aşteptăm ca acei oameni, dacă se va dovedi că sunt din bănci, să mai lucreze vreodată în sistem", a spus Isărescu. Banca Transilvania a fost una dintre victimele zvonisticii, acţiunile acesteia fiind suspendate de la tranzacţionarea pe BVB. Datele statistice arată că 99,2% din depozitele din România sunt sub 20.000 de euro, deci nu era necesară creşterea plafonului de garantare a depozitelor. "Nu avem nevoie de această garanţie, dar o dăm. Datoria noastră este să facem ce face Uniunea Europeană", a spus Isărescu.

×
Subiecte în articol: isărescu economic