x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR forţează băncile să scadă dobânzile

BNR forţează băncile să scadă dobânzile

de Daniela Ivan    |    05 Aug 2009   •   00:00
BNR forţează băncile să scadă dobânzile
Sursa foto: /Reuters

BNR a decis ieri să reducă pentru a treia oară în acest an dobânda de politică monetară la 8,5% şi rezervele minime obligatorii la pasivele în valută la 30%. Analiştii spun că efectele se vor vedea în coborârea dobânzilor la depozite şi ulterior la credite.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, şi să coboare ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub doi ani. Noul nivel de dobândă de politică monetară va intra în vigoare de astăzi. Totodată, rata redusă a rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 30% se va aplica începând cu perioada 24 august-23 septembrie. În plus, CA al BNR a mai decis utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea scadenţei principalului instrument de politică monetară, operaţiunile repo efectuate prin licitaţie, de la o lună la o săptămână.

EFECTE
Cel mai vizibil efect va fi scăderea dobânzilor la depozite, mai ales că bancherii au operat şi până acum micşorări. De la începutul anului până ieri, randamentele la depozite au coborât cu până la patru puncte procentuale, pe măsură ce BNR a lăsat mai multă lichiditate în piaţă. Instituţiile finanţatoare nu mai sunt atât de interesate de atragerea economiilor populaţiei, după ce Banca Naţională a României (BNR) a eliberat în piaţă lichidităţi prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Pe de altă parte, bancherii spun că presiunea care s-a creat pentru reducerea dobânzilor la împrumuturi îi determină să scadă dobânzile la depozite. Acestă situaţie se resimte în nivelul dobânzilor la depozite. Dacă la începutul anului erau dobânzi de 18-20% la depozitele în lei, acum cele mai mari dobânzi oferite nu trec de 13-14%. Unele bănci au tăiat dintr-o dată două-trei puncte procentuale, altele au preferat reduceri multe, dar mici. "Campioană este Banca Transilvania care începând din martie a operat aproximativ 11 reduceri succesive de dobândă, când la lei, când la euro, fără ca vreuna să ducă la diminuări mai mari de 0,25-0,5 puncte procentuale", potrivit site-ului www. conso.ro. La polul opus, campioană este Credit Europe Bank care a tăiat dintr-o dată 3,5 puncte procentuale.

Randamentul actual
Nu mai există bancă care să fi menţinut randamentele oferite la începutul anului, atunci când bancherii duceau lipsă de bani. La Banca Comercială Română cea mai mare dobândă în lei este de 9,25% şi se acordă pentru sume mai mari de 10.000 lei economisite pe o perioadă de şase luni. La economiile în euro bonificarea maximă acordată este de 3,50% pe an şi este pentru tranşe peste 10.000 de euro cu maturitate de 12 luni. De asemenea, de la 1 august BCR are două oferte promoţionale, pe o perioadă limitată de timp: pentru depozitele la şase luni în lei cu dobândă fixă, dobânda bonificată este de 10% pe an şi pentru cele la şase luni în euro cu dobândă fixă, dobânda bonificată este de 3.50% p.a., indiferent de tranşă.

Şi Raiffeisen Bank a scăzut dobânzile pentru creditele noi, acordate persoanelor fizice.

Cele mai mari scăderi operate au fost la creditele în lei, unde dobânzile au scăzut în medie cu 4% (pentru dobânda variabilă) şi cu 1% (la dobândă fixă), iar la creditele în euro dobânzile au coborât în medie cu 0,5 procente. "Raiffeisen Bank face pentru a doua oară anul acesta o reducere semficativă a dobânzilor la credite pentru a veni în sprijinul populaţiei şi pentru a mai face un pas pentru o normalizare a activităţii de creditare. Nu ne aşteptăm însă să ne întoarcem la exuberanţa creditării din ultimii ani", a declarat Razvan Munteanu, vicepreşedintele Diviziei Retail Raiffeisen Bank. La ING Bank noile niveluri ale dobânzilor, după reduceri, au ajuns la 10% pentru lei şi la 3% şi 3,75% la euro, în funcţie de scadenţă. La Banca Românească depozitele la termen în lei şi euro, cu dobânda plătită la scadenţă, vor fi remunerate cu o dobândă de până la 11,25%, şi respectiv 4,75%, în funcţie de perioada de maturitate şi de facilităţile oferite.

Munţi de bani
Depozitele în lei şi valută ale populaţiei şi firmelor au ajuns la 158,04 miliarde lei (37,6 miliarde euro), fiind în creştere în iunie cu 1,7% faţă de mai, arată datele Băncii Naţionale a României. În mai, depozitele bancare urcaseră cu 0,5% faţă de aprilie, la 155,37 miliarde lei (37,18 miliarde euro), după o creştere cu 0,3% în aprilie faţă de martie. Pe componenta în lei, depozitele bancare au crescut în iunie cu 2,6% faţă de finalul lui mai, până la 101,76 miliarde lei (24,2 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depozitele în lei au crescut cu 9,7%. Depozitele în valută ale populaţiei au crescut în iunie cu 1,4% faţă de mai, la 33,11 miliarde lei (7,9 miliarde euro), la valoarea echivalată în lei, iar cele ale firmelor s-au restrâns cu 1,7%, până la 23,17 miliarde lei (5,5 miliarde euro).

×
Subiecte în articol: economic bănci dobanda împrumuturi