x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Preţurile vor creşte peste aşteptări

BNR: Preţurile vor creşte peste aşteptări

de Daniela Ivan    |    03 Mai 2011   •   17:36
BNR: Preţurile vor creşte peste aşteptări
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

163564-.jpgInflaţia anuală va urca în al doilea trimestru şi nu va reveni în 2011 în intervalul ţintit, de 2-4%, potrivit estimărilor realizate de experţii Băncii Naţionale a României (BNR). Deci, banca centrală recunoaşte că va rata ţinta de inflaţie şi că se aşteaptă ca preţurile să crescă cu mai mult de 4% în acest an. Aceasta este cea de a doua corecţie după ce BNR a revizuit deja în acest an prognoza de inflaţie, în cadrul raportului trimestrial din luna februarie, de la 3,4% de 3,6% pentru finele acestui an.

Pentru primele două trimestre din 2011, banca centrală se aştepta în februarie la o inflaţie de 6,8%, care urma să coboare în trimestru trei la 4,1%. Însă, prognozele au fost întrecute de realitate. Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă majorarea ratei anuale a inflaţiei la nivelul de 8,01 la sută în luna martie 2011 faţă de 7,6 la sută în luna precedentă, din cauza materializării riscurilor de natura ofertei legate de creşterea semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor.

Astăzi, CA al BNR a analizat şi a aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, care analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.

Banca centrală menţionează că actuala prognoză de inflaţie evidenţiază persistenţa riscurilor şi incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, dar şi a celor legate de evoluţiile de pe pieţele internaţionale.

×
Subiecte în articol: inflatie bnr scumpiri