x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR prognozează o inflaţie de 5-6% în prima jumătate a anului

BNR prognozează o inflaţie de 5-6% în prima jumătate a anului

05 Feb 2013   •   18:01
BNR prognozează o inflaţie de 5-6% în prima jumătate a anului
Sursa foto: Intact Images

BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca ulterior să mai scadă, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură, a declarat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

"Inflaţia a crescut în luna decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011. Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recentă prognoză a BNR, de 5,1%", se arată în comunicatul detaliat transmis de BNR după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

Rata medie anuală a inflaţiei a continuat însă să scadă, atingând pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată a fost în luna decembrie 2012 de 3,3%, nivel neschimbat pentru a treia lună consecutiv. Rata CORE 2 este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice.

Întrebat despre impactul majorării preţurilor la gaze naturale şi electricitate asupra preţurilor alimentare, Isărescu a afirmat că nu crede că impactul va fi major.

"În ceea ce priveşte preţurile agroalimentare, într-o Românie cu agricultură dependentă de natură, vremea este factorul cel mai important", a mai spus guvernatorul BNR.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu bnr prognoza inflatie