ECONOMIC
Banca Nationala a transmis ieri un nou semnal bancilor comerciale de reducere a dobanzilor la credite. Ramane de vazut daca de data aceasta bancherii se vor conforma.
VALI BLANARU
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus ieri dobanda de interventie, cu 0,75 puncte, pana la 20% pe an, avand in vedere evolutiile bune inregistrate in procesul de dezinflatiei. "BNR a anuntat din vreme ca va reduce dobanda de interventie pe masura ce inflatia va da semne certe de scadere. Dobanda de interventie va continua sa fie redusa, dar in momentul de fata nu se stie nici pasul si nici ritmul cu care va fi redusa", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El spune ca Banca Centrala va continua sa mentina conduita prudenta, pentru a asigura si in viitor echilibrele macroeconomice. "Banca Centrala nu isi mai permite anul acesta sa faca experimente pentru ca de anul viitor va trece la tintirea inflatiei", a mai spus Vasilescu.
El spune ca asteapta cu interes sa vada cum vor reactiona bancile comerciale la semnalul transmis de BNR.
REACTIE. "Este al doilea semnal pe care BNR il trage in ultima luna. Cred ca se va simti de data aceasta, iar bancile vor reactiona si vor reduce dobanzile la lei", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. El crede insa ca nu se poate pune problema redecerii dobanzii numai la credite. "Va fi o reducere atat la dobanzile la credite, cat si la cele la depozite", a adaugat Ghetea. El estimeaza ca reducerea dobanzilor nu va duce la scaderea depozitelor in lei. Potrivit BNR, in luna mai creditele acordate de banci firmelor si populatiei au avansat cu 2,1% (1,8% in termeni reali), pana la 340.100 de miliarde lei. Pe segmentul de economisire, populatia isi pastreaza preferinta pentru lei, depozitele in moneda nationala urcand la 113.077 miliarde lei, cu 2,2% peste nivelul din aprilie 2004.
Citește pe Antena3.ro
EXPLICATII
Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. In mod normal, dobanda de interventie se modifica la un interval de cel mult trei luni. BNR a majorat dobanda in trei etape, incepand cu luna august a anului trecut, pana la 21,25% pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna, pentru a sustine procesul dezinflationist si a reduce deficitul de cont curent. In luna iunie a acestui an, banca centrala a redus rata dobanzii cu 0,5 puncte, pana la 20,75% pe an.