Banca Naţională a României (BNR) va reduce rezervele minime obligatorii pentru creditele acordate în valută de la 25% la 20%, şi va menţine neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, potrivit Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
Majoritatea respondenţilor (67%) cred că valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va scădea de la 25% la 20%, în timp ce restul mizează pe o menţinere a valorii la 25%. Toţi analiştii se aşteaptă ca rezervele minime obligatorii la lei să fie menţinute la 15% din pasivele băncilor. O scădere a rezervelor minime pentru creditele în valută ar aduce băncilor un plus de 1,5-1,8 miliarde de euro, bani pe care acestea i-ar putea injecta în creditarea populaţiei şi a firmelor.
O parte din sume vor putea fi repatriate la băncile-mamă, după ce reprezentanţii FMI şi UE au agreat o reducere a expunerii cu 5% luna trecută. BNR a scăzut de la începutul lui 2010 dobânda de la 8% până la un minim istoric de 6,25%. În schimb, în cele patru şedinţe de până acum a menţinut rezervele la pasivele în lei şi valută la 15%, respectiv 2,5%. Scăderea dobânzii de referinţă a fost întreruptă de majorarea TVA de la 19% la 24%, ca urmare a îngrijorărilor privind inflaţia. Ţinta de inflaţie pentru 2010 este 3,5% cu plus/minus un punct procentual. După majorarea TVA, estimarea de inflaţie este 7,9%.