x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc impozitează tot

Boc impozitează tot

09 Dec 2010   •   19:53

În luna iulie, Guvernul lua decizia creşterii TVA de la 19% la 24% în încercarea disperată de a creşte încasările bugetare, după ce Curtea Constituţională a respins tăierea pensiilor cu 15%. Majorarea TVA a dus însă la creşterea tuturor preţurilor, iar inflaţia ţintită de BNR la începutul anului la 3,4% va de­păşi 8% la finele anului.

Dacă nu a putut tăia veniturile pensionarilor, Guvernul a decis să le impoziteze. Astfel, pensionarii care au venituri peste 740 de lei vor plăti contribuţii de asigurări sociale de 5,5% începând de anul viitor, a anunţat ministrul Gheorghe Ialomiţianu (foto). Salariile bugetarilor au fost tăiate în luna iulie cu 25%. Dacă iniţial măsura ar fi trebuit să fie una provizorie, asupra căreia urma să se revină de la începutul anului 2011, Cabinetul Boc şi-a dat seama că nu poate să crească salariile decât cu 15%.

Un calcul sumar arată că un salariu de 2.000 de lei a ajuns după tăiere la 1.500 de lei. În urma creşterii, veniturile vor reveni de abia la nivelul de 1.725 de lei. Ţinând cont însă că inflaţia a mâncat deja 8% din această aşa zisă majorare, creşterea salarială bugetată atât de generos de Cabinetul Boc va fi în realitate de doar 7%. Asta înainte ca inflaţia să roadă din nou veniturile în urma creşterii accizelor şi toate scumpirile care vor rezulta din aceasta.

×
Subiecte în articol: economia