x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc rectifică bugetul pentru plata datoriilor

Boc rectifică bugetul pentru plata datoriilor

de Vali Blanaru    |    02 Aug 2011   •   21:00

Guvernul va suplimenta bugetele mai multor ministere atat pentru finantarea proiectelor de investitii, dar si pentru stingerea de datorii acumulate de companii de stat. Totodata, alocatiile Ministerului Mediului si Ministerului Finantelor vor fi reduse potrivit proiectului primei rectificari bugetare din 2011.

Rectificarea bugetara este posibila prin majorarea veniturilor buge­tu­lui de stat, pe sold, cu 3,2 miliarde lei. Majoritatea banilor provin din accize (1,43 miliarde lei incasate ca urmare a reducerii contrabandei cu tutun, TVA in valoare de 650,7 mili­oa­ne lei, venituri nefiscale (un miliard de lei). Alte incasari care au facut po­sibila rectificare sunt din impozitul pe profit (155,2 milioane lei), impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice (200 mi­lioane lei) si din impozitul pe venit si salarii ( 33,2 milioane lei).

In acelasi timp, cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate, pe sold, cu suma 4,1 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat se majoreaza cu 882,8 milioane lei. Proiectul pregatit de Guvern prevede suplimentarea bugetului la Ministerul Agriculturii (910,3 milioane lei, din care 735 mili­oa­ne lei pentru "asigurarea con­di­tiilor necesare" absorbtiei a circa 626 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), Ministerul Administratiei si Internelor (696,1 milioane lei), Ministerul Transporturilor (cu 1,6 miliarde lei, din care 300 milioane lei pentru achitarea de catre CNADNR a lucrarilor efectuate pentru cons­tructia de autostrazi, 515,6 milioane lei pentru finantarea Programelor ISPA si 130 milioane lei pentru majorarea capitalului social la CFR).

Vor fi suplimentate si bugetele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (300 milioane lei, pentru proiecte derulate prin Compania Nationala de Investitii si ANL), Minis­terul Apararii Nationale (239 mi­lioane lei), Ministerul Economiei (140,3 milioane lei, pentru acordarea aju­torului de stat si inchiderea mi­ne­lor CNH Petrosani), Ministerul Mun­cii (124,8 milioane lei), Ministe­rul Comunicatiilor (21,2 milioane lei).

Ministerul Sanatatii va primi in plus 349,5 milioane lei, reprezentand tran­­sferuri pentru acoperirea defi­ci­tu­lui bugetului Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Guvernul vrea sa aloce bani si pentru stingerea de datorii ale unor com­panii de stat. Astfel de fonduri vor fi alocate la Ministerul Transpor­tu­rilor (799,4 milioane lei pentru aco­perirea obligatiilor de plata ale CFR Ca­latori si CFR), Ministerul Adminis­tra­tiei (302,7 milioane lei pentru achi­tarea obligatiilor catre furnizorii de energie termica), Minis­te­rul Finan­te­lor (248,1 milioane lei, reprezentand fonduri alocate unita­tilor administrativ-teritoriale pentru plata TVA aferenta achizitiilor din fon­duri publi­ce in cadrul proiectelor ISPA), Mi­nis­te­rul Agriculturii (115,3 mi­lioane lei, re­prezentand datorii ale Academiei de stiinte Agricole si Silvice catre bu­getul de stat, si 60 mili­oa­ne lei datorii generate de derularea Pro­gramului SAPARD), Ministerul Eco­nomiei Comertului (79 milioane lei pentru achitarea obligatiilor Nu­clea­re­lec­trica fata de RAAN), Ministerul Apa­rarii (12 milioane lei pentru achitarea ob­ligatiilor companiei Romavia). Pentru plata CAS in cazul persoa­ne­lor aflate in concediu de crestere a co­pilului vor fi alocate 18 milioane lei.

Ministerul Finantelor va pierde 418,5 milioane lei, iar Ministerul Mediului va avea un buget cu 148,3 milioane lei mai mic. Ministerul Finantelor va imprumuta autoritatile de management, pe parcursul anului, cu pana la 2,2 miliarde lei, din ba­ni obtinuti din privatizare si pas­tra­ti la Trezorerie. Imprumuturile vor tre­bui sa stimuleze gradul de ab­sor­btie a fondurilor alocate programelor operationale. Suma alocata temporar se restituie din sumele rambursate de Comisia Europeana.

×