Guvernul va suplimenta bugetele mai multor ministere atat pentru finantarea proiectelor de investitii, dar si pentru stingerea de datorii acumulate de companii de stat. Totodata, alocatiile Ministerului Mediului si Ministerului Finantelor vor fi reduse potrivit proiectului primei rectificari bugetare din 2011.
Rectificarea bugetara este posibila prin majorarea veniturilor bugetului de stat, pe sold, cu 3,2 miliarde lei. Majoritatea banilor provin din accize (1,43 miliarde lei incasate ca urmare a reducerii contrabandei cu tutun, TVA in valoare de 650,7 milioane lei, venituri nefiscale (un miliard de lei). Alte incasari care au facut posibila rectificare sunt din impozitul pe profit (155,2 milioane lei), impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice (200 milioane lei) si din impozitul pe venit si salarii ( 33,2 milioane lei).
In acelasi timp, cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate, pe sold, cu suma 4,1 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat se majoreaza cu 882,8 milioane lei. Proiectul pregatit de Guvern prevede suplimentarea bugetului la Ministerul Agriculturii (910,3 milioane lei, din care 735 milioane lei pentru "asigurarea conditiilor necesare" absorbtiei a circa 626 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), Ministerul Administratiei si Internelor (696,1 milioane lei), Ministerul Transporturilor (cu 1,6 miliarde lei, din care 300 milioane lei pentru achitarea de catre CNADNR a lucrarilor efectuate pentru constructia de autostrazi, 515,6 milioane lei pentru finantarea Programelor ISPA si 130 milioane lei pentru majorarea capitalului social la CFR).
Vor fi suplimentate si bugetele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (300 milioane lei, pentru proiecte derulate prin Compania Nationala de Investitii si ANL), Ministerul Apararii Nationale (239 milioane lei), Ministerul Economiei (140,3 milioane lei, pentru acordarea ajutorului de stat si inchiderea minelor CNH Petrosani), Ministerul Muncii (124,8 milioane lei), Ministerul Comunicatiilor (21,2 milioane lei).
Ministerul Sanatatii va primi in plus 349,5 milioane lei, reprezentand transferuri pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Guvernul vrea sa aloce bani si pentru stingerea de datorii ale unor companii de stat. Astfel de fonduri vor fi alocate la Ministerul Transporturilor (799,4 milioane lei pentru acoperirea obligatiilor de plata ale CFR Calatori si CFR), Ministerul Administratiei (302,7 milioane lei pentru achitarea obligatiilor catre furnizorii de energie termica), Ministerul Finantelor (248,1 milioane lei, reprezentand fonduri alocate unitatilor administrativ-teritoriale pentru plata TVA aferenta achizitiilor din fonduri publice in cadrul proiectelor ISPA), Ministerul Agriculturii (115,3 milioane lei, reprezentand datorii ale Academiei de stiinte Agricole si Silvice catre bugetul de stat, si 60 milioane lei datorii generate de derularea Programului SAPARD), Ministerul Economiei Comertului (79 milioane lei pentru achitarea obligatiilor Nuclearelectrica fata de RAAN), Ministerul Apararii (12 milioane lei pentru achitarea obligatiilor companiei Romavia). Pentru plata CAS in cazul persoanelor aflate in concediu de crestere a copilului vor fi alocate 18 milioane lei.
Ministerul Finantelor va pierde 418,5 milioane lei, iar Ministerul Mediului va avea un buget cu 148,3 milioane lei mai mic. Ministerul Finantelor va imprumuta autoritatile de management, pe parcursul anului, cu pana la 2,2 miliarde lei, din bani obtinuti din privatizare si pastrati la Trezorerie. Imprumuturile vor trebui sa stimuleze gradul de absorbtie a fondurilor alocate programelor operationale. Suma alocata temporar se restituie din sumele rambursate de Comisia Europeana.