x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brazi ieftini de Moş Crăciun

Brazi ieftini de Moş Crăciun

de Elena Stan    |    13 Dec 2010   •   19:26
Brazi ieftini de Moş Crăciun
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

142331-ds-20090106142707183.jpgPomul de Crăciun poate fi achi­zi­ţio­nat anul acesta de la piaţă, de la ocolul silvic, de la hipermarket sau chiar stând în faţa calculatorului, de la magazinele online. Preţurile brazilor se menţin la acelaşi nivel cu cele de anul trecut şi încep de la 20 de lei. Astfel, cei mai ieftini pomi de Cră­ciun pot fi achi­zi­ţio­naţi direct de la oco­lurile silvice din ţară.

Preţurile sunt fără adaos comercial sau taxele plă­tite de comercianţi în pieţe. Regia Na­ţională a Pădurilor va comercia­li­za anul acesta 119.727 de pomi de Cră­ciun, cel mai scump brad fiind 30 de lei, fără TVA. „Anul acesta, posibi­l­i­tatea de recoltare a pomilor de Cră­ciun este de 119.727 de bucăţi, în scă­dere faţă de 2009, când au fost re­col­taţi 123.608 bucăţi”, ne-a explicat Cristian Becheru, reprezentantul Regiei Naţionale a Pădu­ri­lor(RNP).

Preţurile practicate de Ocolurile Silvice Romsilva pentru brazii de Crăciun vor fi la acelaşi nivel ca în 2009. „Preţurile diferă în funcţie de tipul pomului şi de înălţime. Pentru brazii care au o înălţime cuprinsă între 0,7 şi 1,3 metri,  preţul este de 20 de lei, la cei între 1,3 şi 2 metri, preţul este de 25 de lei, iar la brazii cu o înălţime de 2-3 metri, tariful este de 30 de lei. Preţurile la molizi sunt de 10, 15 şi 20 de lei, respectând aceleaşi criterii de înălţime. Pentru comenzile speciale, adică brazii peste 3 me­tri, este nevoie de aprobarea condu­ce­rii, fiind taxaţi cu 20 de lei/metru.

Ta­rifele sunt fără TVA”, a spus repre­zentantul RNP Romsilva. Persoanele care nu pot ajunge la ocolul silvic şi vor să-şi achiziţioneze bradul de la piaţă vor fi nevoite să scoată din bu­zu­nar mai mulţi bani. „Preţurile bra­zilor diferă în funcţie de înălţime, de ţara de provenienţă şi de client. Avem brazi pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Astfel, pentru un brad de 1,8 metri trebuie să plătească în jur de 80-90 de lei, iar pentru cei mai înalţi, tariful ajunge şi la 500 de lei dacă bradul este importat din Danemarca sau Olanda”, ne-a declarat Alexandru Laurenţiu, comerciant.

O gamă variată de brazi poate fi achiziţionată direct de pe internet.

„Spre surprinderea noastră avem foarte multe cereri din partea persoanelor fizice, nu din partea persoanelor juridice, instituţiilor. Am înfiinţat anul acesta şi secţiunea de comercializare de brazi împodobiţi, deoarece aveam cereri din partea clienţilor în fiecare an”, ne-a declarat Alexandra Anghel, directorul ma­gazinului „Comenzi de flori” din Capi­ta­lă. Aceasta ne-a mai spus că pre­ţurile variază de la 700 şi 2.500 de lei, în funcţie de înălţime şi de de­­co­ra­ţiuni.

„Comercializăm brazi artificiali, cu o înălţime de 1,8 metri, însă avem şi brazi naturali, al căror preţ porneşte de la 200 de lei pentru cei mici, în ghiveci, cu rădăcină, până la 550 de lei pentru cei de 2,5-2,8 metri. Preţurile includ transportul, montajul, decorarea şi TVA. Brazii sunt împodobiţi cu figurine de Moş Crăciun, îngeraşi, fluturi, flori, toate în nuanţe de alb şi argintiu. Aranjarea bradului este realizată de o echipă de decoratori şi durează între două-patru ore”, a spus Alexandra Anghel. Preţul unui brăduţ artificial de 40 de centimetri este de 17,3 lei, însă acesta creşte o dată cu înălţimea bradului şi cu numărul de ramuri, ajungând până la 29.760 de lei pentru un brad de 6 metri cu 19.000 de ramuri distribuite perfect, potrivit magazinului online brazi­de­cra­ciun.ro.

×
Subiecte în articol: economia